V Třemošné se znovu válčilo na řece Isonzo

Třemošná - V Třemošné na severu Plzeňska se střetla vojska Itálie, Německa, Anglie a 35. pěší pluk. Desítky dobrovolníků připravili tradiční ukázku bojů v jedné z nejvýznamnějších bitev první světové války na řece Isonzo, známé také pod slovinským názvem Soča v roce 1917. K ukázce použili historická vozidla a repliky vojenské výzbroje. Bitva se v Třemošné odehrála už po desáté, ukázka bitvy trvala necelou půlhodinu. Letos zcela poprvé organizátoři připravili i druhou noční bitvu.

Bitev bylo na Soči celkem jedenáct, v Třemošné návštěvníci viděli rozhodující chvíli z října roku 1917. „Děláme rekonstrukci bitvy z 24. října 1917, kdy rakouská a německá armáda prorazily italské linie,“ přiblížil událost účastník akce za 35. pěší pluk Petr Schleiss. Diváci mohli vidět jak historické útočné pušky a granáty, tak i věrné kopie těžkých kulometů včetně třeba německého kulometu MG 08/15.

Ukázka historické bitvy kopírovala události u Caporreta se všemi detaily. Skotské vojsko doprovodili dokonce i tradiční dudáci. „Každý vévoda měl nějaký ten regiment a ten měl zas svého dudáka s bubeníky,“ řekl Miroslav Sehnal účastnící se za skotskou jednotku. Letošní ročník patří k největším, vůbec poprvé při rekonstrukci použili organizátoři historická letadla, poprvé se také zúčastnila vojenská jízda.

  • Rekonstrukce bitvy zdroj: ČT24
  • Historický kulomet zdroj: ČT24
Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)