Antimonopolní úřad dal zelenou rekonstrukci nádrže Jordán

Tábor - Obnově táborské nádrže Jordán už nic nebrání. Antimonopolní úřad potvrdil výsledek posledního výběrového řízení. Starosta města Jiří Fišer tak mohl s vítězem uzavřít smlouvu. Zažehnal tím i nebezpečí, že město přijde o nebývale velkou čtyřsetmilionovou evropskou dotaci.

Celková rekonstrukce vodní nádrže Jordán přímo uprostřed města tak konečně může začít. První na řadě bude stavba spodní výpusti. Odbahnění přijde na řadu později. Podle předpokladů k tomu dojde nejdříve na jaře příštího roku. „Připravíme veřejnou prezentaci a seznámíme lidi s tím, co se bude dít, jaké budou dopravní trasy a jiná opatření. Obnova Jordánu bude komplikovat život ve městě tři roky. Projekt počítá s vytěžením až dvě stě padesáti tisíc kubíků bahna,“ přibližuje projekt táborský starosta Jiří Fišer. 

Někteří místní lidé však z toho příliš nadšení nejsou. Obávají se zápachu, komárů, nadměrné dopravy a hlučnosti a dalších nepříjemností. Společnost Transparency International zase zajímá případné navyšování rozpočtu. „Někteří politici města předem inzerují, že rozpočet bude překročen. Starosta města prohlásil, že se vyčerpá rozpočtová rezerva, což také nesvědčí o transparentnosti a zodpovědném hospodaření,“ upozorňuje právník Transparency International Miloš Tuháček.  

Obnova Jordánu přitahuje pozornost i proto, že od roku 1830 nádrž nebyla vypuštěná. Nejen rybáři jsou proto zvědaví, co ukrývá. Před dvanácti lety výrazně klesla hladina Jordánu a na plovárně se objevily dva granáty z druhé světové války. Je možné, že se během odbahňování najdou další nebo i jiná munice.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)