Uzavřený most rozdělil obec a naštval lidi

Karlovy Vary - Obyvatelé Šemnice u Karlových Varů protestují proti záměru kraje uzavřít most přes Ohři, který spojuje dvě části obce. Lidé sepisují petice a radní zvažují žalobu. Zástupci kraje se brání, že most je v havarijním stavu a desítky milionů korun na stavbu nového v současné době nemají.

Na obou stranách Ohře bydlí v Šemnici stovky lidí. Ti z pravé strany most používají při dojíždění do práce. Sousedé z protilehlého břehu při cestě k lékaři, na úřad nebo do obchodu. Objížďka je dlouhá téměř patnáct kilometrů a zabere přibližně půl hodiny. Ladislav Plešner kvůli ní zřejmě přijde o zdravotnické pomocníky, kteří za ním dojížděli. „Říkali, že na objížďku nemají peníze ani čas,“ uvádí Ladislav Plešner.

Petici proti rozhodnutí uzavřít most už podepsaly stovky lidí. Stěžují si na to, že jim dělá problémy dojíždění do práce nebo do školy, jiným zase vadí, že jsou odříznuti od obecního úřadu. Podle zástupců kraje je desítky let starý most poškozený a pro motoristy by představoval nebezpečí. „Situaci obyvatel v Šemnici chápeme, ovšem pokud by mělo dojít k rekonstrukci mostu, jsou na to nutné náklady třiceti pěti až čtyřiceti milionů korun,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 

Starosta nevěří, že by částečná oprava mostu byla tak drahá. „Rozhodnutí uzavřít most je snahou udělat z občanů Šemnice občany třetí třídy,“ domnívá se starosta obce Vladislav Tůma. Zároveň už požádal o pomoc právníka i politiky z okolních obcí. „Obce zvažují i žaloby na vlastníka, tedy na KSÚS, potažmo kraj,“ informuje advokát Libor Čihák. 

Zástupci kraje slibují, že budou usilovat o získání dotací, ze kterých by most opravili. „To uzavření je technická záležitost, budeme usilovat, aby se most znovu otevřel,“ slibuje náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil. 

O situaci budou jednat starostové okolních obcí na mimořádném setkání zřejmě už v průběhu příštího týdne.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)