Zámek Veltrusy se z povodní stále nevzpamatoval

Veltrusy - Zámek Veltrusy u Kralup nad Vltavou není ani po devíti letech od ničivé povodně úplně přístupný. Letos ale rekonstrukce pokročila. Opravuje se hlavní budova a v nejbližších dnech díky evropské dotaci začnou práce na schodišti a revitalizaci jednoho z největších historických parků v Česku. Kompletně by se mohl zámek otevřít v roce 2014.

Povodeň v roce 2002 zpustošila zámek i park, škoda se vyšplhala na 200 milionů korun. A památka se z ní dosud úplně nevzpamatovala. Zatím se zajistila statika a opravily střechy, krovy. Nejtěžším oříškem pak byla záchrana kopule nad reprezentačním sálem. „Na těch stropních trámech je zavěšená velmi vzácná nástropní malba a štuková výzdoba. Při jejich výměně byla obava o to, aby se nepoškodily,“ vysvětlil hodnotu kupole kastelán Pavel Ecler.

Oprava hlavní budovy spolkne 45 milionů korun, polovina peněz ještě schází. Dokončí se statika ve sklepech, elektřina, topení a podlahy. Vrátí se i část mobiliáře, zatím uschovaná na zámku Mnichovo Hradiště, část ale zůstane ještě nějakou dobu v rukou restaurátorů. „Děláme všechno proto, abychom v roce 2014 otevřeli nejméně jeden prohlídkový okruh,“přeje si Ecler.

V tom samém roce má být totiž hotová rekultivace třísethektarového areálu za 230 milionů z peněz Evropské unie. Opraví se například schodiště, které se odtrhávalo od hlavní budovy. „Dále pak severozápadní křídlo, které přiléhá k hlavní budově zámku. Potom je to konírna, rekonstrukce vodního kanálu,“ vyjmenovává Jaroslav Morávek, koordinátor projektu Schola Naturálie.

Vznikne tu centrum kulturně ekologického vzdělávání a obnoví se idea okrasného statku, který tu založil rod Chytků. Teď se návštěvníci dostanou do symbolických třinácti místností. Hotový je reprezentační sál a mušlové pokoje. V ostatních se hosté dovědí, jak se opravuje povodní zničená památka.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)