„Kde jsou kroje, tam je víra“ - ve Vlachovicích

Vlachovice (Zlínsko) – Znovuzrození dávno zapomenutých krojů oslavili obyvatelé obce Vlachovice a nejbližšího okolí. Přes rok trvalo jejich úsilí o rekonstrukci původní podoby tamních lidových oděvů. První tři vzorové páry se nyní dočkaly veřejného představení i požehnání při hodové hrubé mši v místním kostele.

„Kde jsou kroje, tam je víra. A to každého faráře samozřejmě potěší,“ míní vlachovický farář Vavřinec Černý. Pravý vlachovský kroj ve své původní podobě zanikl koncem 19. století. Současní jihovalašští patrioti se s tím ale odmítli smířit. Když zjistili, že jim neporadí ani nejstarší pamětníci, obrátili se na profesionální etnografy. „Objížděli jsme všechna možná muzea, díky tomu se nám podařilo najít celkem solidní počet krojových součástí,“ popsal shánění krojové podoby Radek Fryzelka z občanského sdružení Dokopy.

Výsledkem ročního úsilí je fakt, že na prvních třech párech krojů není nic náhodné. Materiály jsou čistě přírodní, jednotlivé součásti, jejich barvy i zdobení vědecky podložené. „Rubáš, letnica, fěrtoch, rukávce, kordulka, šatka… Kroj je nádherný, opravdu pohodlný a parádní,“ těšila se z tradičního oděvu jeho nositelka Eva Angorová. Její mužský protějšek při veřejném představení kroje František Hudek si přál, aby se obnovená tradice uchytila a přibylo dalších párů. Napomoci tomu má mimo jiné i připravovaná brožura, která podobu a výrobu krojů přesně popíše.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)