Kamion sjel v noci nedaleko Petřvaldu do potoka

Petřvald (Novojičínsko) – Noční nehoda kamionu, která se stala na silnici I/58 u Petřvaldu na Novojičínsku, má velmi vážné následky pro řidiče nákladního vozu, okolní přírodu i veškerou silniční dopravu v oblasti. Řidič musel být s vážným zraněním hospitalizován, do potoka a země u silnice potom z havarovaného kamionu uniklo asi 900 litrů nafty. Řidiči, případně cestující, kteří měli po silnici I/58 projet, zase trpí na objízných trasách, protože hlavní tah spojující Ostravu a mošnovské letiště, Rožnov pod Radhoštěm, resp. Valašské Meziříčí je uzavřen. Policisté budou provoz odklánět až do večerních hodin.

Nehoda se stala před jednou hodinou v noci. Byla zřejmě důsledkem neopatrnosti osmačtyřicetiletého řidiče, který nedbal varování před místem, kde je kvůli pracem na vozovce a mostě zúžena silnice. Omezení včas nespatřil, protože byla tma a hustá mlha, a tak se k němu přiřítil vysokou rychlostí. Když spatřil překážku, strhl volant a kamion vylétl ze silnice. „Kamion se převrátil a kabina i s řidičem se odtrhla. Těžce zraněný šofér zůstal uvnitř a vyprostit jej museli hasiči,“ přiblížil následky havárie policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. V kabině byl ještě jeden muž, který při nehodě utrpěl odřeniny.

Nafta, která z havarovaného vozidla unikla, kontaminovala půdu u silnice i potok Trnávku. Do přírody jí uniklo asi 900 litrů, ekologickou havárii se stále snaží zlikvidovat specializovaná firma a hasiči. Ti na potoku postavili norné stěny. „Zemina se bude muset odbagrovat,“ doplnil mluvčí Tomšík. Díky příznivým přírodním podmínkám ale nebudou následky havárie nijak dramatické: „Díky přirozeným lagunám, které jsou na vodním toku, došlo k zastavení nafty. Nebyly žádné uhynulé ryby a bude se zjišťovat, jestlli vůbec došlo k zasáhnutí do spodních vod,“ uvedl Jaroslav Jiřík z odboru životního prostředí na kopřivnickém městském úřadu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Uzavírka silnice I/58, která potrvá zřejmě až do večera, se týká především řidičů, kteří jedou od Ostravy. Jsou totiž rovnou odkláněni na silnici R56 do Frýdku-Místku, odkud mohou pokračovat po státní silnici do Příboru, kde opět najedou na rožnovský tah. V opačném směru je doprava odkláněna pouze v okolí místa nehody přes město Petřvald.