Kaplického „chobotnice“ se možná vrátí na Letnou

Praha – Projekt Kaplického „chobotnice“ na Letné není mrtvý. Nesloužil by ovšem jako knihovna, ale jako výstavní nebo koncertní prostory. V pořadu Impulsy Václava Moravce to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Stavba by měla vyrůst Na Špejcharu, kam byla původně také navržená. Podle některých zastánců původního plánu je to ale nesmysl. Svobodův náměstek a spolustraník Josef Nosek dokonce prohlásil, že se stavba na Letnou stejně nevejde.

„Je to asi čtrnáct dní, co jsme tu měli architekty, skupinu, které říkáme Vize pro budoucí Prahu, kde ta jedna skupina hovořila o úvaze, že blob by tu byl v té původní podobě, jen by se změnila jeho funkce, že by to nebyla knihovna, ale výstavní síň,“ řekl dnes Svoboda pro deník Metro. Architektka Eva Jiřičná s tím ale nesouhasí. „To je, jako když máme pěknou psí boudu, tak do ní dáme zlaté rybičky, papouška anebo slona. Takhle se s architekturou nedá jednat,“ řekla ČT.

Kaplického blob by měl podle primátora stát Na Špejcharu, kam byl původně také projektovaný. „Každý architektonický projekt architekt staví do určitého prostoru a s určitou představou,“ uvedl. Podle Svobody sice nejde o typ architektury, který by zrovna musel, nevyloučil ale, že by mohl časem změnit názor: „Když jsem poprvé uviděl Centre Pompidou, tak jsem si říkal, že se zbláznili. Dnes, když přijedu do Paříže, tak to tam prostě patří.“

Reportáž Pavly Kubálkové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Primátorův náměstek Jiří Nosek (ODS) ale tvrdí, že na Špejchar se stavba nevejde. „Tam to bohužel nejde postavit z technických důvodů, nesouhlasí územní plán,“ řekl ČT. Primátorovi nejbližší kolegové navíc tvrdí, že o jednání s architekty nic nevědí.