Praha hledá vánoční strom, málokterý je dost dobrý

Praha – Staroměstské náměstí v Praze musí před Vánoci ozdobit obzvlášť důstojný strom. Takový se však podle společnosti Taiko, která na náměstí tradičně provozuje adventní trhy a staví vánoční strom, nepodařilo nikomu vypěstovat – přinejmenším si firma nedokázala vybrat žádný z 30 stromů, které se sešly do soutěže vyhlášené v srpnu. Podle provozního ředitele firmy Taiko Petra Hozáka byly navržené stromy buď příliš malé, nebo byly špatně přístupné.

Nespokojený pořadatel trhů nakonec soutěž na vhodný vánoční strom zrušil. „Za všechny tipy na stromy moc děkujeme, bohužel však mezi nimi není smrk, který bychom mohli použít jako symbol letošních Vánoc v Praze,“ komentoval výsledek Petr Hozák. Firma vyhlásila novou soutěž, její podmínky jsou stejné jako u té zrušené.

Přihlásit se do ní může každý, kdo má vhodný strom na svém pozemku a potřebuje se ho šetrně zbavit nebo o podobném stromu ví. Smrk, který pořadatelé hledají, by měl mít bezchybný vzhled a měl by být vysoký asi 23 až 25 metrů. Musí být dobře dostupný pro těžkou techniku, která jej po pokácení nepoškozený naloží na tahač s návěsem. Podmínkou také je, aby byl zdravý. Vítěz soutěže dostane desetitisícovou odměnu, zatímco vítězný smrk završí svou kariéru pobytem v centru Prahy pod zátěží blikajících ozdob.

Lidé mohou tipy na vhodný vánoční strom posílat do 14. října. Kdyby ani druhá soutěž nevedla k úspěchu, mohl by pořadatel vánočních trhů mít velký problém. Vánoční strom se má na Staroměstském náměstí objevit 26. listopadu, kdy začnou vánoční trhy. Do té doby bude potřeba pokácet ho, přivézt a také řádně připravit na měsíční pobyt na dlažbě. Strom bude muset být nejenom statný, ale také dobře zabezpečený. Na to město důsledně dbá od roku 2003, kdy se ve větru zřítil pětadvacetimetrový smrk. Zranil pět lidí, jednoho z nich vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.

Loni Staroměstské náměstí zdobil osmdesátiletý smrk z brdských lesů, v soutěži zvítězil mezi pětadvaceti konkurenty. Pocházel z obce Zaječov ze soukromého pozemku, jeho majitelka jej potřebovala odstranit.