S uzavírkou začal v Chrudimi měsíční dopravní kolaps

Chrudim – Místo slíbeného obchvatu „dostala“ Chrudim dopravní kolaps. Uzavřena je Palackého třída, po které prochází hlavní tah od Pardubic na Brno. Na místě začala rekonstrukce plynovodu ukrytého přímo pod silnicí. Auta proto musí uhýbat do okolních ulic, které jsou těžko průjezdné, stejně jako hlavní třída. Co se ve městě děje, je ale jenom začátek měsíčního utrpení – práce jsou naplánovány až do konce října.

Po Chrudimi je teď bez větších problémů možné cestovat pouze pěšky nebo vlakem. Ulice jsou však zcela plné. Palackého třída, která je v celé délce uzpůsobena provozu ve třech pruzích – byť je jeden z nich vždy odbočovací –, nabízí pouze dva zúžené pruhy. Uzavřena je polovina profilu, dělníci ukládají pod vozovku plynovod. 

Doprava ve městě kolabuje od rána, kdy práce začaly. Zdržení na cestě takřka po kterékoli trase dosahuje několika desítek minut. Nejhůře je na hlavní ulici. „Doprava je v Chrudimi neúnosná i bez této dopravní činnosti, která probíhá na Palackého třídě. Tato záležitost celou věc jenom umocňuje,“ konstatoval starosta města Petr Řezníček.

Práce na silnici
Zdroj: ČT24

Zle je proto nejenom chrudimským řidičům, ale i lidem, kteří musí kolem postávajících aut procházet nebo doma poslouchat jejich hluk. Zplodiny, které produkují pomalu popojíždějící kamiony, místní obyvatele zcela jistě ničí, stěžuje Pavel Pavlíček, člen zdejšího občanského sdružení, které se s kritickou dopravní situací ve městě snaží něco udělat.

Stát nechce stavět potřebný obchvat

Chrudim už desetiletí marně žádá o výstavbu obchvatu. Ve městě se totiž kříží hned dvě silnice první třídy, především ta pardubicko-brněnská je velmi vytížená. Ačkoli stát stavbu už mnohokrát přislíbil, vždy na poslední chvíli couvl kvůli nedostatku peněz. Naposled se Chrudimští dozvěděli, že slib předchozího ministra dopravy zůstane nenaplněn, letos v létě.

Dříve než v roce 2014 se údajně stavět nezačne. Městu i sdružení Chrudimští patrioti tudíž pomalu ale jistě dochází trpělivost. Nyní mezi lidmi rozdávají petici požadující urychlení výstaby obchvatu. Podpisů je zatím na dva tisíce, hlásí chrudimský zastupitel Trávníček. Pokud k výstavbě obchvatu brzy nedojde, proběhnou prý v Chrudimi protesty. Ty by měly spočívat v blokádě už tak neutěšené dopravy ve městě.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)