ČD se zbavují nádraží, na řadě je Horní Růžodol

Liberec – Nádražní budova v Horním Růžodolu u Liberce už nebude patřit Českým drahám. Dopravní společnost se chce staré budovy, pro kterou nemá využití, zbavit. Spolu s nádražím prodají dráhy také přilehlé sklady. Společnost nyní připravuje technickou dokumentaci k prodeji, znalecký posudek ještě zpracován nebyl. Pokud se dráhy nádraží zbaví, bude cestujícím sloužit pouze přístřešek u kolejí.

České dráhy dnes na většině stanic vlastní budovy, které však na menších místech dopravce nevyužívá a musí čelit stížnostem místních lidí, že stavby chátrají. Je tomu tak i v Horním Růžodolu, ačkoli podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského část objektu využívají železničáři ze Správy železniční dopravní cesty.

Budova růžodolského nádraží je v havarijním stavu. Dráhy uvažovaly o jeho rekonstrukci, ale nedostaly na ni potřebnou dotaci. Samy přitom potřebných 40 milionů dát nechtějí. 

Nádraží v Horním Růžodole stojí u trati z Liberce na Českou Lípu, která byla postavena na přelomu 19. a 20. století. Výpravní budova z červených lícových cihel sloužila veřejnosti pod Ještědem od roku 1901. Je podobná nádražím v Jablonném v Podještědí nebo Mimoni na téže trati. Třeba to mimoňské prošlo rekonstrukcí před třemi lety. Obnovena byla fasáda z lícových cihel, budova má nová okna i opravené zázemí, to vše za 13 milionů korun.

Prodeje nádražních budov jsou ale komplikované. Když se dráhy v zimě rozhodly prodat několik staničních budov v jižních Čechách, obce proti tomu protestovaly, samy ale do koupě investovat nechtěly. Obce se často dožadují bezúplatného převodu budov, s tím ale nebývají srozuměny dráhy, popř. SŽDC.