Stát prodá šternberskou zbrojovku, lidé se bojí o práci

Šternberk – Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku už nebude sloužit armádě. Stát, který zbrojovku vlastní, kvůli úsporám připravuje její prodej. Ještě před koncem roku chce vedení závodu vybrat poradenskou firmu, která osloví případné zájemce a prodej uskuteční.

Vojenský opravárenský podnik funguje ve Šternberku od roku 1951. Kromě oprav armádní techniky se tu vyrábí také dílce pro stavební stroje. Loni se závod spojil s opravnami v Novém Jičíně. „Závod ve Šternberku má v současné době okolo 370 zaměstnanců a hlavní aktivity jsou zaměřeny do výrobní činnosti,“ uvedl ředitel Vojenského opravárenského podniku Adolf Veřmiřovský. Armáda ale kvůli úsporám dlouhodobě snižuje zakázky na opravy. V provozu proto nemohou zůstat oba podniky. Černý Petr zůstal Šternberku.

„V Novém Jičíně pracuje více lidí než ve Šternberku a hlavně se v Novém Jičíně montují obrněné transportéry Pandur,“ vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Prodej opravárenského podniku by měl proběhnout v příštím roce. Jakou částku za něho stát dostane, zatím nikdo nechce odhadovat.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí ministerstva obrany vyvolalo ve Šternberku obavy. Vedení města sice postup resortu chápe, bojí se ale možného nárůstu nezaměstnanosti, která už teď dosahuje téměř devíti procent. „Náš požadavek byl jediný - aby byla zachována zaměstnanost,“ vyjádřil se starosta města Šternberk Jaromír Sedlák. Ministerstvo obrany ale tvrdí, že k obavám není důvod. Bude totiž zřejmě trvat na tom, aby nový majitel areál převzal i s většinou zaměstnanců a pokračoval tady ve strojírenské výrobě.