V Písku otevřeli společenské centrum pro seniory

Písek – Radnice v Písku dnes otevřela nové společenské středisko pro místní seniory. To vzniklo v místě, kam si dosud starší obyvatelé chodili hlavně pro obědy, a dobrovolníci v něm budou připravovat různé kurzy a terapie. Brzy se senioři dočkají také speciálního sportoviště. Skoro třetina obyvatel Písku je totiž starší 60 let a důchodců ve městě stále přibývá.

Kvůli společenskému centru sice musela ustoupit bývalá kuchyně, která se nově přeměnila na výdejnu jídel, místní senioři ale budou moci využívat celou řadu služeb zdarma. V centru bude k dispozici prádelna, masáže nebo pedikúra a zájemci si mohou také vyzkoušet kurzy canisterapie, arteterapie nebo společný poslech hudby či čtení knih: „Největší požadavek si myslím, že je na internet a trénování paměti,“ dodává dobrovolnice Zuzana Staffová. 

Senioři si nový nápad pochvalují, řada z nich už totiž žije sama a tak je oběd zároveň i společenskou události. Pokud by ale někdo kvůli zdravotnímu stavu centrum navštívit nemohl, tak může stejné služby využívat i u sebe doma. 

Radnice také plánuje zřídit speciální sportoviště, které má vzniknout na dosah většiny domů s pečovatelskou službou. Nejprve na něm budou třeba žebřiny nebo venkovní ortoped a pokud se sportovní náčiní osvědčí, tak radnice přidá i další: „To je v současné době velký trend - i malým pohybem se člověk udržuje v kondici,“ konstatuje místostarosta města Hana Rambousková (VPM).