Tunel Hřebeč musí řidiči dva týdny objíždět

Moravská Třebová – Tunel Hřebeč, který je jedním z kritických míst silnice I/35 na pomezí Čech a Moravy, je na dva týdny mimo provoz. Jednotubusový tunel je zcela uzavřen kvůli údržbě, auta tak musí jezdit odklonem po staré silnici, která je sice uzpůsobena pro těžký provoz, ale je nebezpečná.

Ačkoli má místem v budoucnu vést rychlostní silnice, pod vrchem Hřebeč vede pouze její polovina, po které se zatím jezdí oběma směry. Pravidelná údržba tak znamená pro řidiče velkou nepříjemnost. Probíhá přitom dvakrát ročně.

Letošní podzimní údržba bude obzvlášť dlouhá, kromě obvyklých prací, jako je mytí tunelu, totiž silničáři připravili drobnou opravu. „Co je navíc, je sanace vnějších částí portálu,“ charakterizoval náplň příštích dvou týdnů zástupce firmy zajišťující dopravní značení Jindřich Kabrhel.

Silnice III/36826, na kterou jsou auta odkloněna, je stará trasa státní komunikace. Řidiči si po ní značně zajedou, protože vytváří dlouhou serpentinu. Objízdná trasa po ní vede oběma směry, pro lidi, kteří úsekem projíždějí, zůstane denním chlebem do 20. října. Podle Jindřicha Kabrhela je možné, že silničáři uzavírku přeruší. Stalo by se tak, kdyby se ochladilo a začalo sněžit. Právě okolí Moravské Třebové, kde tunel Hřebeč leží, je místem, kde sníh působí velké problémy. Objížďka po silnici vedoucí lesem by potíže ještě znásobila.

Vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)