„Nemajetným“ řidičům zabavovali úředníci dávky i auta

Chomutov – Na místech, která v Chomutově vyplácejí sociální dávky, se shromáždili úředníci a strážníci. Zjišťovali, jakým způsobem se lidé pro dávky dopravují, a kontrolovali auta těch, kteří přijeli. Někteří řidiči o auta přišli, jiní nejspíš brzy přijdou o dávky. Navíc policie chytila jednoho řidiče bez oprávnění a několik dalších pokutovala za různé přestupky.

Město už delší dobu zjišťuje, zda lidé, kteří žádají o podporu, nevlastní automobil. Nyní začalo úředníky také zajímat, zda neplatí povinné ručení za auto, které patří někomu jinému – tedy zda auto sice nenechali přepsat na někoho jiného, ale ve skutečnosti si ho nenechali. „Na vozidla tak dál platí zákonné pojistky a jezdí si s nimi i pro dávky. Tím však porušují účel dávek, které jsou určeny na živobytí, ale ne na pojištění či benzín,“ vysvětlila vedoucí chomutovského sociálního odboru Kamila Faiglová.

Dávky podle úředníků zneužilo na provoz auta šest lidí. Začalo proto správní řízení, které zřejmě povede k odebrání dávek lidem, kteří dobro svého automobilu povýšili nad vlastní plné břicho.

Dalších pět aut zabavili exekutoři, protože jimi přijeli lidé, kteří městu dluží peníze. Většinu zabavených vozidel však už jejich majitelé vyplatili zpět. „Radnici se vrátilo 40 tisíc korun dluhu. Je vidět, že když dlužníkům sáhneme na majetek, dokážou rychle sehnat peníze,“ poznamenal ekonom města Jan Mareš.

Městští strážníci navíc zjistili, že dvě z kontrolovaných aut nemají povinné pojištění. „Zadrželi jsme také pachatele trestného činu opakované jízdy bez řidičského oprávnění a vyřešili několik dopravních přestupků,“ shrnul ředitel chomutovské městské policie Vít Šulc.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Chomutov je proslulý tvrdým postupem proti příjemcům sociálních dávek. Kromě aut se v minulosti úředníci zabývali také tím, zda údajní nemajetní lidé nevlastní nemovitosti, ve kterých nebydlí. Přitvrzovat ale začínají i další města, ve Varnsdorfu třeba musí žadatelé vypovědět smlouvu na kabelovou televizi, v Rumburku zase kontrolují, zda si žadatelé nepřivydělávají např. sběrem kovů.

Sociální dávky jsou ale v podstatě peníze státu a města nejsou nijak motivována, aby jejich vyplácení tvrdě hlídala. Zástupci radnic si stěžují, že ke kontrolám sociálně slabých musí používat své strážníky, přitom ze zákona za ušetřené peníze nic nedostanou. Od začátku příštího roku navíc začnou sociální dávky místo radnic vyplácet úřady práce. Jak budou kontroly pokračovat i po změně, zatím nikdo nedokáže odhadnout.