Olomoucká vědecká knihovna je po rekonstrukci komfortnější

Olomouc – Po čtyřměsíční rekonstrukci je Vědecká knihovna v Olomouci opět v plném provozu. Její prostory prošly razantní změnou a budova je teď větší, modernější a pro návštěvníky komfortnější. Její zřizovatel, kterým je Olomoucký kraj, zaplatil za opravy 6,5 milionu korun.

Součástí investice byly mimo jiné opravy oddělení služeb. „Díky rekonstrukci se zlepšilo například zázemí pro přípravu půjčování knih. V opravených interiérech je nový nábytek vyrobený na míru, rekonstrukce se dočkalo také sociální zařízení a dále došlo ke zvýšení počtu pultových míst pro čtenáře tak, aby nemuseli na knihy stát fronty,“ uvedla ředitelka knihovny Jitka Holásková.     

I během rekonstrukce si ale lidé mohli knihy půjčovat: „Celá knihovna byla uzavřená pouze týden na začátku a týden na konci rekonstrukce, protože bylo potřeba provést nezbytné přesuny publikací, nábytku či výpočetní techniky,“ doplnila Holásková.   

Zájem o služby knihovny se podle ní zvyšuje. Zatímco například v roce 1995 knihovna evidovala 232 tisíc výpůjček, loni jich už bylo půl milionu. „Zvyšující se zájem zřejmě souvisí s tím, kolik máme v Olomouci studentů, kteří tvoří 70 procent všech našich čtenářů,“ dodala Holásková. 

Knihovnu ale stále trápí nevyhovující sklady, kam navíc ročně přibude 35 tisíc nových publikací: „Naše sklady jsou nevytápěné a knihy tam hnijí v děsných podmínkách,“ stěžuje si vedoucí Správy fondu olomoucké knihovny Miloš Korhoň. Olomoucký kraj proto usiluje o 50milionovou rekonstrukci budovy v nemedínských kasárnách. Už má vyčleněné peníze na projekt skladu, který by měl být hotový v roce 2013. 

Vědecká knihovna v Olomouci má ve svých fondech téměř dva miliony dokumentů. Fond se skládá z knih a časopisů, ale obsahuje i zvláštní a speciální sbírky, jako rukopisy, prvotisky, staré tisky, bibliofilie, audiovizuální dokumenty, normy či patenty. Knihovna má právo povinného výtisku. To znamená, že všichni vydavatelé a nakladatelé musejí knihovně poskytnout jeden exemplář vydaného titulu.