Vzniká v Chebu nové ghetto? Místní mají obavy o sídliště Zlatý vrch

Cheb – Romské ghetto ve Wolkerově ulici v Chebu postupně zaniká, majitel bytů nechce investovat do oprav, a tak je většina domů vybydlených. Lidé bydlí už jen v části jednoho domu, ostatní mají zazděná okna a dveře. Nájemníci se z Wolkerovy ulice stěhují do jiných lokalit, zejména na sídliště Zlatý vrch. Vedení města i místní se ale obávají, aby na sídlišti nevzniklo nové ghetto.

Radnice investovala do zlepšení podmínek na sídlišti Zlatý vrch 50 milionů korun. Navíc město přístup do bytů problémovým nájemníkům zpřísnilo. Žadatel nesmí mít dluhy a dopředu musí složit kauci ve výši tří měsíčních nájmů. Vedení města si chce také pohlídat, kolik osob žije v jednotlivých domech. 

Problém ale je, že je na sídlišti dohromady asi 2 500 bytů, město ovšem vlastní jen 400. Starosta města Pavel Vanoušek (ČSSD) přiznává, že město v zásadě nemůže ovlivnit, jak soukromí majitelé se svými byty nakládají. Na sídlišti Zlatý vrch si tak starousedlíci stěžují na větší nepořádek i hluk. 

Město proto hledá možnosti, jak ovlivňovat pořádek i kolem soukromých bytů. Hlavně tam, kde sociálně slabším nájemníkům platí bydlení stát přímo na účet pronajímatele. Místostarosta Vladimír Hartmann upozorňuje, že pokud by nedošlo k nápravě, tak bude vedení města uvažovat o zrušení institutu zvláštního příjemce. A stejný princip chce uplatnit i u četných soukromých ubytoven.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)