V ulicích Bydžova společně hlídkují strážníci a romští asistenti

Nový Bydžov – Společné hlídky městských strážníků a Romů má od října Nový Bydžov na Královéhradecku. Projekt má zajistit větší bezpečnost ve městě a také snazší komunikaci mezi policií a Romy. Společná prevence kriminality navazuje na řadu předešlých opatření, jako například mobilní tísňovou linku, kterou tamní radnice zřídila kvůli rostoucí zločinnosti už počátkem roku.

V novobydžovských ulicích tak budou nad pořádkem dohlížet dvoučlenné hlídky – vždy jeden strážník městské policie a spolu s ním romský asistent. Ve dne i v noci se v hlídkách mají pravidelně střídat dva asistenti. Do projektu se přitom mohli přihlásit všichni Romové, kteří splňovali vstupní podmínky - momentální nezaměstnanost, čistý trestní rejstřík a autoritu v rámci komunity.

Asistenti sice sami nemají žádné kompetence, ale radnice věří tomu, že pomohou zlepšit komunikaci mezi Romy a strážníky. I samotní strážníci kombinované složení hlídek vítají. Pomáhá prý k lepšímu řešení problémů v terénu. „Budeme všude tam, kde se budou pohybovat městští policisté, prakticky bychom tedy o všem měli vědět,“ uvedl asistent v projektu prevence kriminality Josef Cureja.

Město totiž romské asistenty platí z peněz ministerstva vnitra. Zda stát poskytne peníze i v příštím roce, prozatím není jisté. Nový Bydžov se proto pokusí získat dotaci z evropských fondů. Současnou bezpečnostní situaci ve městě radnice hodnotí jako stabilizovanou. Násilné trestné činnosti ubylo, avšak vzrostl počet krádeží.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)