Rodiče podepisují petici proti rušení základní školy na Praze 5

Praha - Učitelé i rodiče žáků bojují za záchranu základní školy Plzeňská na Praze 5. Radní se rozhodli, že ji zruší kvůli klesajícímu počtu dětí a vysokým nákladům na provoz. Škola ale nabízí unikátní vzdělávací program, kdy jsou spolu s velmi nadanými dětmi v jedné třídě i žáci s poruchami učení a cizinci. Odpůrci rušení školy proto podepisují petici a věří, že nakonec přesvědčí i zastupitele. Ti budou o budoucnosti školy rozhodovat v listopadu.

Radnice Prahy 5 chce uzavřením školy ušetřit ročně čtyři miliony korun. Jak upozorňuje zástupce starosty Petr Lachnit (ČSSD), kapacita školy je 360 žáků, ale teď ji navštěvuje jen 139. Výuka na škole už prý tři roky probíhá jen díky výjimce. 

Odpůrci rušení ovšem považují nižší počet žáků ve třídách za nutný, aby byla zachována jedinečná koncepce vzdělávání. Ředitelka školy Irena Prokopová vysvětluje, že výuka probíhá v malých skupinách a učitelé pro několik dětí připravují i individuální plány. „Je absurdní uzavřít školu, která se zaměřuje na integraci různých skupin dětí. Myslel jsem, že zavírat školy jsou schopni jen v Africe,“ zlobí se Frederic Dongmo, jehož dcera školu navštěvuje.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Podle představ radních by měl speciální výukový program skončit příští rok v září, kdy by se měli žáci prvního stupně přestěhovat do školy v Pobělohorské ulici. Starší žáci se pak mají rozptýlit do ostatních škol v rámci městské části. Zástupce starosty Petr Lachnit zároveň vyvrací, že by za rušením výuky stál zájem o lukrativní objekt, jak tvrdí někteří rodiče: „Budova bude nadále používána ke školským účelům, potažmo k účelům sociálním a nadále zůstane v majetku městské části. V tuto chvíli nevím, že by byl jakýkoliv zájemce.“