Vědci hledají pověstnou tajnou chodbu ze Smetanovy opery

Bělá pod Bezdězem – V polovině září zavítala skupina archeologů na zámek v Bělé pod Bezdězem. Pozval je místní starosta kvůli tomu, že se tady před časem v jednom ze sklepů propadla podlaha. A starosta doufal, že by dosud neznámá podzemní dutina mohla být vstupem do pověstné tajné chodby vedoucí z Bělé na hrad Bezděz. Bedřich Smetana o ní napsal operu Tajemství, jejíž libreto vycházelo z řady ústních i písemných svědectví.

Pověsti o tajné únikové chodbě, měřící asi 6 kilometrů, se tady tradují už od středověku, kdy byla Bělá založena. Existenci starobylé chodby však dosud nikdo neprokázal. Ta by přitom přinesla městu prosperitu, míní starosta Bělé. „Objevení tajné chodby by podpořilo příliv turistů a zájemců o naše historické památky,“ dodává.

Tajemný původ Tajemství

Význam legendy je ale větší. Nejenže mezi místními kolují o chodbě pověsti, Bedřich Smetana podle ní napsal sedmou z devíti oper, Tajemství.

Námět opery o legendární chodbě a údajném pokladu, který v ní měl být ukryt, se zrodil z vyprávění rodačky z Bělé Elišky Lauermannové, která v Praze sdílela společný byt se spisovatelkou Eliškou Krásnohorskou. Ta na motivy této legendy napsala pro Smetanu na objednávku libreto k opeře Tajemství.

Tajná chodba ze Smetanovy opery Tajemství (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Bělé legendě věří. A to nejen na základě literárního díla. Indicie o existenci chodby poskytují i místní historici. Už v roce 1776 popsal kněz benediktinského řádu na Bezdězi Jarolím Techner existenci tajného průchodu z Bělé na vrch Bezděz. Dalším nepřímým důkazem je fakt, že i přesto, že byl Bezděz několikrát obléhán, obránci nikdy vyhladovělí nebyli a Bezděz de facto nikdy nebyl dobyt. I přesto, že vše jsou jen nepřímé důkazy, místní obyvatele pověst nenechává chladnými. Někteří z nich po chodbě v minulosti pátrali a najdou se i tací, co jí údajně jako děti dokonce procházeli.

Propad místnosti odstartoval pátrání

Dlouhé roky po chodbě nikdo nepátral. Začalo se znovu až teď, když se přímo na zámku v Bělé, kam chodba podle jedné z pověstí také vedla, propadla v rohu místnosti podlaha. Starosta Bělé proto objednal archeologický průzkum za několik desítek tisíc korun.

Pátrání po chodbě by ale nemělo skončit na zámku. Jedna z pověstí totiž přesně lokalizuje místo, kde by měl být údajný vstup do chodby. Je to dům číslo 27 přímo na náměstí v Bělé. V těchto dnech ho noví majitelé rekonstruují. A ve sklepení domu opravdu zavalená chodba je. Chodba prochází ze sklepa domu dál pod zahradu, nikdo ale neví, co se nachází za tímto závalem. Proto zástupci města nechali nejprve zahradu prozkoumat proutkařem.

  • Zkoumání domnělé tajné chodby zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2926/292535.jpg
  • Domnělá tajná chodba zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2926/292532.jpg
  • Zkoumání tajné chodby zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2926/292531.jpg

Podle proutkaře je za závalem jen další část sklepa. A chodbu nepotvrdily ani sondážní vrty, které mohly odhalit případnou dutinu. Nezbývalo než pokračování chodby ověřit exaktně a pozvat firmu s radarovou technikou, aby zahradu proměřila. 

Výsledky archeologického zkoumání nevyzněly pro možnou existenci příznivě. Místo chodby totiž vědci objevili „pouhý“ sklep. To ale starostu Bělé neodradilo a výsledky geofyzikálního průzkumu jeho naděje podpořily. Vědci totiž objevili anomálie, které by mohly svědčit o existenci chodby. „V hledání budeme pokračovat i nadále,“ uzavírá starosta.