Do Polska teď radši přes Trutnov, náchodská silnice je zavřena

Náchod – Cesta od Hradce Králové na Náchod zůstane do konce října až o 65 kilometrů delší. Tak ovlivní uzavírka státní silnice I/33 mezi Dolany a Svinišťany nákladní dopravu, která bude muset jezdit objízdnou trasou vedenou výhradně po silnicích I. třídy z Jaroměře přes Trutnov a Červený Kostelec do Náchoda. Například cesta z Prahy do Polska tak může být kratší, pokud se řidiči rozhodnou jet na Trutnov rovnou po silnici I/16. Pro osobní auta je objížďka trochu kratší – zhruba dvanáctikilometrová. Výjimku mají pouze linkové autobusy, které objíždějí uzavírku po souběžné účelové komunikaci a skoro se tak nezdrží. Uzavírka silnice I/33 potrvá až do konce října.

Řidiči osobních aut zaplatí za každou cestu z Náchoda do Hradce Králové asi o dvacet korun více než obvykle, musí cestovat objížďkou z České Skalice přes Velký Třebešov, Chvalkovice a Vlčkovice v Podkrkonoší do Jaroměře. V opačném směru je potom doprava odkláněna z Jaroměře přes Rychnovek, Nahořany a dále buď přes hráz Rozkoše do České Skalice, nebo přes Nové Město nad Metují do Náchoda.

V oblasti, kam se „rozleje“ provoz obvykle koncentrovaný na státní komunikaci, hlídkuje policie. Kromě dohledu nad tím, aby řidiči respektovali značení a například si kamiony nezkracovaly cestu po regionálních komunikacích, dbá policie na bezpečnost v obcích. Přichystala i besedy ve školách. „Předpokládáme, že se na objízdných trasách velice zvýší doprava. Připravili jsme na to i žáky základních škol, kterých se objížďka bude týkat. Vydali jsme se společně s preventistkou do škol zejména za žáky nižších ročníků a opakujeme s nimi zásady bezpečného přecházení,“ přiblížila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Silnice I/33 patří mezi nejvytíženější komunikace v zemi, denně po ní jezdí 30 tisíc aut. Zátěž na ni přešla z jiných tahů po zprovoznění dálnice z Prahy do Hradce Králové, kdy se právě náchodská silnice v kombinaci s dálnicí stala nejrychlejším tahem od Prahy na Kladsko a Vratislav.