Policisté se o půlnoci odvážili do opuštěných budov

Hluboká nad Vltavou – Jihočeští policisté vyrazili o půlnoci na kontrolu chátrajících objektů v Hluboké nad Vltavou. Město i jeho obyvatelé si na opuštěné objekty dlouhodobě stěžují. Majitelé se o objekty nestarají, budovy jednak chátrají, jednak poskytují přístřeší potenciálně nebezpečným lidem. Policie ostatně našla při kontrole v jedné z opuštěných budov i pohřešovanou šestnáctiletou dívku.

Kdysi výstavná prvorepubliková vila, starý dům uprostřed ohromné zahrady a rozestavěný internát v areálu mezinárodní školy nemají na první pohled mnoho společného. Spojuje je však jejich osud, majitelé se o ně nezajímají.

Policie se vydala na obhlídku podobných opuštěných objektů a našla nečekané. V patnáct let nedokončeném internátu přespávala mladá dvojice a pes. „Na místě se zjistilo, že se jedná o pohřešovanou osobu – teprve šestnáctiletou dívku,“ přiblížila policejní mluvčí Regina Tupá, kdo v ruině přebýval. Společnost uprchlé dívce dělal čtyřiadvacetiletý mladík. „Je to osoba, která je drogově závislá a která se v minulosti dopustila majetkové kriminality,“ řekl o něm policista Martin Pešta.

V rámci kontroly policisté hledali i kradené věci nebo drogy. Po dvou hodinách ve městě vyrazili i za jeho hranice do chatové oblasti u rybníku Bezdrev. Jen co skončila rekreační sezona, policisté už tam vyšetřují první vloupání a krádeže.

Na nebezpečí, které opuštěné objekty v Hluboké představují, upozorňují policii opakovaně lidé žijící v jejich okolí. Není to pouze kvůli nezvaným nočním návštěvníkům – stejně snadno jako oni se do budov dostanou i děti. Hrozí potom, že se setkají s nevlídnými bezdomovci nebo se v ruinách dokonce zraní.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)