Manažeři zkrachovalé realitky Rekin půjdou do vězení

Ostrava – Krajský soud v Ostravě poslal manžele Pešátovy na 8,5 a 7 let do vězení, protože jako manažeři zkrachovalé realitní kanceláře Rekin připravili přes 100 klientů o 36 milionů korun. Manželé zpronevěřili peníze určené na nákup nemovitostí. Klienti od nich nedostali zpátky ani korunu a zřejmě ani nedostanou, protože je firma v likvidaci a dluží i dalším subjektům. Oba manželé se proti dnešnímu verdiktu odvolali.

Podle předsedy soudního senátu Karla Gila takto postupovali po vzájemné dohodě. „Jejich cílem bylo získání finančních prostředků na úkor klientů,“ řekl dnes soudce během vyhlášení rozsudku. Ten si vyslechl jen Pešát. Jeho manželka se omluvila. Důvodem nepřítomnosti byla péče o malé děti. Vyšší trest soud uložil Pešátovi, který na základě plné moci v realitní
kanceláři figuroval jako generální ředitel a fakticky ji řídil. Jeho manželka, byť jediná jednatelka, do firmy docházela méně často a o některých transakcích nerozhodovala.

Obžalovaní peníze klientů používali například na financování reklamní kampaně. Ta se ale netýkala jen realitní kanceláře, ale i jejich jiných aktivit. Navíc se podle žalobce během vyšetřování prokázalo to, že peníze vyvedli i do dalších personálně propojených společností. Dnes Pešátová působí jako společník a jednatel ve společnosti Rekin Dražební. Její jméno figuruje i ve vedení firmy Super finance. Z peněz klientů ale manželé platili i dovolenou v Turecku a rozdávali také štědré sponzorské dary.   

Pešátová byla jedinou jednatelkou Rekinu. Její manžel Pavel pro firmu pracoval jako zmocněnec na základě plné moci. Oba tak měli právo rozhodovat o tom, jak bude naloženo s penězi na firemním účtu i v pokladně. „S prostředky, které klienti dali do úschovy realitní kanceláře, nakládali jako s vlastními,“ shrnul Karel Gil.

Soudce dnes rozsudek četl několik hodin. Pešát rozsudek komentovat odmítl. Před soudem se ale hájil tím, že se snažil firmu zachránit. Údajně připravoval velký obchod se španělskými investory, kteří chtěli koupit rozsáhlé pozemky. Tvrdí, že Rekin by se zachránil. Vše ale zhatil zásah policie. To soudce odmítl a naopak zdůraznil negativní dopad jednání obžalovaných na poškozené.