V Českých Budějovicích otevřeli maturitní obor pro hasiče

České Budějovice – Integrovaná škola v Českých Budějovicích otevřela nový obor s maturitou zaměřený na hasiče. První absolventi by měli za čtyři roky posílit profesionální jednotky, ze kterých hasiči kvůli úsporám a rozpočtovým škrtům spíše odcházejí. Do té doby budou studenti působit v dobrovolných sborech. „V kraji se snažíme otevírat takové obory, které produkují odborníky pro případ nejrůznějších katastrof, např. povodní,“ vysvětluje hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Na studenty budou čekat předměty jako požární ochrana, krizové řízení nebo hasičská technika. Kromě speciálních hodin tělocviku si užijí i kurzy přímo v terénu: „Budeme s nimi chodit plavat, budeme s nimi dělat výjezdy na lodích, lyžování, atletiku,“ vypočítává ředitel školy Pavel Veselý. 

Do lavic směřují především mladí dobrovolní hasiči, kterých na jihu Čech působí ve sborech tisíce. Škola ale vyjde vstříc i starším studentům, do prvního ročníku proto přijímá nejen žáky devátých tříd, ale i středoškoláky, kteří sem chtějí přestoupit. 

Zástupci školy usilovali o nový obor déle než rok. Nejdříve museli získat smlouvy s hasičským sborem a ministerstvem vnitra, pak teprve získali akreditaci. Vedle učitelů se za katedru postaví i profesionální hasiči, kteří budou najímáni jako lektoři na specializované předměty.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)