Výherním automatům v Rokycanech bude zřejmě konec

Rokycany - Rokycany chystají radikální regulaci hazardu. Radní odsouhlasili úplný zákaz výherních hracích automatů v rámci celého města. Nová vyhláška by mohla platit už příští rok, jak to umožňuje novela loterijního zákona. Návrh však nejprve musí schválit zastupitelstvo.

V Rokycanech je hned po Praze a Ostravě vůbec největší počet hracích automatů na jednoho obyvatele. „V současné době je ve dvaceti provozovnách 85 výherních hracích přístrojů,“ říká Jindra Auingerová z městského úřadu v Rokycanech. Radní se dohodli, že všechny automaty ve městě zruší. „Budeme teď zpracovávat obecně závaznou vyhlášku, navrhli jsme zrušit veškeré hrací automaty,“ říká starosta Rokycan Vladimír Šmolík. 

Od provozovatelů automatů město loni inkasovalo tři a půl milionu. Přestože Rokycany potřebují každou korunu, tyhle peníze za to podle radních nestojí. Podle nich je sociální dopad větší než zisk, který město z automatů má. „Dochází zde ke zneužívání sociálních dávek a skladba trestné činnosti je různorodá od kapesních krádeží až po napadení,“ říká vedoucí oddělení obecné kriminality v Rokycanech Jaroslav Veselý.

Problém však zůstává s tzv. videoloterijními terminály, které schvaluje ministerstvo financí. Město usiluje o to, aby resort už další nepovoloval a stávajícím provozovatelům neprodloužil smlouvu. „Jednali jsme už několikrát a ty odklady nejsou v pořádku. Nemáme přesné přehledy kolik těchto terminálů je. Je v tom chaos,“ dodává Auingerová. Návrh radních nyní musí potvrdit zastupitelstvo. O zákazu provozování hracích automatů bude jednat 7. listopadu.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)