Studie o rozmnožování raků by mohla přispět k jejich umělému odchovu

České Budějovice - Na půdě Jihočeské univerzity vzniká unikátní studie o rozmnožování raků, která by měla přispět k možnosti jejich umělého oplodňování a odchovu. Ten zatím není možný, protože populace raků v Česku stagnuje a navíc přibývá míst, kde původní druhy vytlačují raci přivezení z Ameriky – šíří totiž račí mor.

Studenti Jihočeské univerzity provádějí monitoring račí populace v jedné z nejhojnějších lokalit na jihu Čech. V praxi tu vidí různá vývojová stádia, ale i nemocné jedince nebo raka modrého, který se u nás příliš nevyskytuje. „Odlovené raky označíme a na základě toho, kolik označených raků chytíme v dalších odlovu, tak potom přibližně vypočítáme, jaká populace tady je,“ vysvětluje ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického na JČU Pavel Kozák. 

Cílem studie je zjistit, jakým způsobem dozrávají račí spermie, díky tomu by pak byl možný umělý odchod raků říčních. „Informace, které zatím máme o procesu dozrávání spermií raků a procesu oplodňování, jsou jen velmi základní,“ vysvětluje autor studie Hamid Niksirat. 

Na Šumavě jsou pouze dvě lokality, kde se rak říční přirozeně vyskytuje. Proto už teď na Borové Ladě funguje projekt na jeho umělé vysazování do přírody. „Naší snahou je vytvořit umělý odchov raka říčního, ze kterého bychom ho mohli v případě potřeby přesunout do jeho přirozeného prostředí,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Několikaletý projekt monitorující raky na jihu Čech teď ale ohrožují peníze. Po víc než deseti letech mu totiž končí grant a není jasné, z jakých zdrojů bude dál financován.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)