Toulavé tlapky zachránily osmdesát psů

Brno - Občanské sdružení Toulavé tlapky zachránilo 80 týraných psů ze statku v Nemoticích u Brna. Zvířata tam žila v otřesných podmínkách. Azyl našla na statku u Poděbrad. Dobrovolníci se je tam z vlastních peněz a darů snaží léčit a hledat jim nový domov.

„Někteří psi byli dost závažně pokousání, jeden kříženec šarpeje měl i staré jizvy, takže bylo vidět, že ho tam ty psi opravdu rvali pravidelně, jeden pejsek přišel o oko,“ vysvětlovala Denisa Zárybnická, předsedkyně O. S. Toulavé tlapky.

Majitelka nemotického statku péči o desítky psů nezvládla. A zvířata se dál v zanedbaných podmínkách množila. Na záchranu podle informací ČT čeká ještě asi deset psů. Majitelku se ale štábu zastihnout nepodařilo. „Tady se nic natáčet nebude, jedině přes mou mrtvolu, tady se nic natáčet nebude, seberte se a běžte,“ vyháněl redaktory ČT obyvatel statku.

„Je problém obecně, že chovatel chová velké množství psů, o které se nedokáže postarat. A pak tam dochází k tomu, že je porušován veterinární zákon i zákon o ochraně zvířat proti týrání,“ říká k problému ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Zachráněným psům musí občanské sdružení Toulavé tlapky ze svých zdrojů zajistit jídlo a veškerou veterinární péči od očkování až po léčbu. Řada z nich pak musí projít převýchovou.

„Někteří jsou přátelští, ale většina má smečkový chování, nenechají se vzít na vodítko, nenechají na sebe sáhnout, bojí se. Neznají vlastně život mezi lidmi,“ dodává Zárybnická. Občanské sdružení se psům z Nemotic snaží najít nové domovy. Případní zájemci kontakt najdou na webových stránkách www.toulavétlapky.cz.

Reportáž Ivany Šmelové a Petra Malého (zdroj: ČT24)