Dráhu pardubického závodiště někdo poškodil herbicidem

Pardubice – Několik dní před začátkem dalšího ročníku Velké pardubické někdo poškodil dráhu závodiště. Podle primátorky města jde o cílený útok v souvislosti s nedávnou výměnou vedení pardubického Dostihového spolku. Závodiště je nyní uzavřeno pro veřejnost i novináře a jsou posílena bezpečnostní opatření. Konání nedělních dostihů by však ohroženo být nemělo.

Několik dní před nedělním 121. ročníkem dostihu Velká pardubická někdo poničil na více místech trávník závodiště. Porost byl politý látkou, která jej poškodila, řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. „Ve středu nám bylo oznámeno poškození trávníku dráhy. Máme zajištěné chemické stopy, které byly odeslány na expertizu,“ uvedla Maturová. Podle ní bylo poškozeno asi pět ploch. Tráva na nich má jinou barvu. Údajně se jednalo o herbicid.

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková hovoří o jasných útocích a trvalejších výhrůžkách, kterým čelí pardubický Dostihový spolek po nedávné výměně vedení. „Máme indicie, že v neděli by měl být zastaven přívod elektrické energie a přestat téct voda. Požádala jsem ředitele městské policie o výraznou součinnost s Policií ČR. Šokuje mne nenávist a nevraživost, která je dotažena do konce,“ uvedla Fraňková. Město proto podalo trestní oznámení.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Organizátoři posilují bezpečnostní opatření v areálu závodiště. Ostraha závodiště před dostihy i během nich bude zvýšena, městská policie navíc poskytne termovizi a přenosný kamerový systém. Policie vyšetřuje událost jako poškození cizí věci a pachateli hrozí až dva roky vězení.

Zástupci závodiště odhadují škodu asi na sto tisíc korun. Vypálená místa navíc představují pro koně i jezdce riziko, zvířata se totiž mohou leknout barevných změn na dráze. Organizátoři je proto chtějí dočasně překrýt barvou. Podle mluvčího Dostihového spolku Dušana Korela už ve středu dráhu schválila komise České asociace steeplechase. „Nyní ji bude schvalovat znovu v pátek poté, co se odstraní nedostatky,“ řekl. Závod by pak měl proběhnout podle původních plánů.