Před hlavním nádražím v Ostravě přibude parkoviště i točna pro autobusy

Ostrava – Prostor před hlavním vlakovým nádražím v Ostravě-Přívoze se v příštích měsících výrazně promění. Vznikne tam například točna pro dálkové autobusy, nové parkoviště nebo budova s občerstvením a veřejnými záchody. Finance na tento projekt schválila tento týden Regionální rada Moravskoslezsko, která rozděluje evropské peníze.

„Přednádraží je důležitým dopravním uzlem, který spojuje železniční, městskou hromadnou a automobilovou osobní dopravu. Venkovní plochy zde budou vyřešeny nově a komplexně,“ uvedl mluvčí rady Michal Sobek. Evropské fondy na projekt dají 103 miliony korun. Dalších několik desítek milionů přidá ze svého rozpočtu obvod.   

Podle mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jany Pondělíčkové už má obvod připravenou projektovou dokumentaci a ještě letos vyhlásí veřejnou zakázku. Stavba začne na jaře a hotová bude přibližně za rok.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Stavba prý zajistí funkční propojení všech druhů dopravy, ale prostor před nádražím také celkově zkrášlí. „Vznikne rampa pro bezbariérový přístup k budově nádraží, dispečink se zázemím pro řidiče a objekt s občerstvením a veřejnými toaletami,“ uvedl místostarosta Dalibor Mouka. Úpravy čekají kašnu před nádražím, obvod zajistí také sadové úpravy a dodá nový mobiliář.