Jihlavská nemocnice otevřela poradnu pro onkologické pacienty

Jihlava - Ambulantní onkologičtí pacienti mohou od října v jihlavské nemocnici využívat služeb nové nutričně-terapeutické poradny. S odborníky tam mohou konzultovat možnosti stravování a řešení aktuálních komplikací příjmu stravy při onkologickém onemocnění. Oznámila to dnes mluvčí nemocnice Veronika Pysková. Pacientům je nová poradna k dispozici každé pondělí od 8:00 do 10:00.

„K podobným konzultacím měli dosud ambulantní onkologičtí pacienti příležitost pouze v rámci dietologické poradny, která ale nebyla určena výhradně pro ně,“ uvedla mluvčí nemocnice. Rakovina a její léčba mají podle lékařů často za následek výrazný pokles tělesné hmotnosti pacientů. Způsob stravování je podle vrchní nutriční terapeutky jihlavské nemocnice Blanky Leidemanové velice individuální a záleží na konkrétním typu onemocnění. „Pacienti by se neměli snažit za každou cenu dodržovat zásady správné výživy, důležitější je udržet si příjem potravin bohatých na energii,“ uvedla Leidemanová.

Onkologičtí pacienti by podle ní měli dávat přednost energeticky bohatým jídlům, například smetanovým jogurtům, plnotučným sýrům, ale i čokoládě. Měli by jíst častěji a menší porce. „Nebraňte se podávání stimulujících prostředků pro zvýšení chuti, například bylinkám. Příjem potravy nevažte striktně na denní časový režim. Oběd nemusí být v poledne,“ dodala Leidemanová. Nutričně-terapeutická poradna je začleněna do Edukačního centra Nemocnice Jihlava. Pacienti ji najdou ve třetím patře interního pavilonu.