Na sobotní demonstraci v Ústí budou znovu dohlížet stovky policistů

Ústí nad Labem – Plánovanou sobotní demonstraci v Ústí nad Labem budou zřejmě provázet velmi podobná opatření jako předchozí protiromské protesty ve Šluknovském výběžku. Policie očekává, že mezi demonstranty budou desítky extremistů, navíc hrozí střety i s místními anarchisty. Na příjezdových cestách do města proto budou stát posílené dopravní hlídky, které mají kontrolovat přijíždějící auta a zadržovat zbraně. Do terénu se chystá i pořádková jednotka a kynologové, řádově půjde o stovky policistů.

Demonstrace má začít na Mírovém náměstí ve 13:00 a účastníci potom obejdou krajský úřad a ulicemi Velká Hradební a Masarykova se vrátí do centra na Lidické náměstí. Nacionalisté očekávají možné rozmíšky s anarchisty, jejichž komunita je v Ústí poměrně silná. „Lze rovněž očekávat provokaci ze strany anarchistických skupin, neboť trasa pochodu vede kolem hospody, ve které se ústečtí anarchisté scházejí,“ uvedla Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) na svém webu. Zároveň vyzvala k co nejhojnější účasti. 

Kolik nacionalistů bude ulicemi pochodovat, zatím není zřejmé, podle policie půjde ale minimálně o desítky. Tvrdé jádro příznivců DSSS se odhaduje na několik set lidí.   

O půl hodiny později začne mítink i ve Varnsdorfu, kde chtějí místní opět demonstrovat proti kriminalitě, tentokrát ale bez pochodu. Tamní organizátor Lukáš Kohout si navíc zarezervoval všechna významná veřejná prostranství na celý příští měsíc, každý den od rána do večera. „Je to zabrané, aby se sem nemohli přijet zviditelňovat politici,“ uvedl Kohout. Teď v sobotu ale podle něj pojede i část Varnsdorfských protestovat do Ústí.

Petra Tachecí živě z Ústí nad Labem (zdroj: ČT24)

V souvislosti s víkendovou demonstrací dnes na šesti romských ubytovnách v Ústí nad Labem probíhá preventivní akce, při které policisté a pracovníci magistrátu pátrají po lidech, kteří se skrývají před zákonem nebo zneužívají sociální dávky. „Tato akce je namířená i proti tomu, aby se v těch ubytovnách už dnes nevyskytovaly osoby, které by mohly způsobit problémy při demonstraci,“ vysvětluje náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). 

Akce zatím probíhá v klidu, zhruba 30 policistů kontroluje hlavně to, zda mají nájemníci ubytoven povolený pobyt v Česku, také proto se akce účastní i cizinecká policie. Žádné větší porušení zákona ale zatím strážníci nezjistili, jen před jednou ubytovnou objevili auto, které je pravděpodobně kradené.