Vítězem titulu Oranžová stuha je obec Řepeč

Řepeč - Titul Oranžová stuha pro vesnici, která nejlépe spolupracuje s místními zemědělci, získala letos obec Řepeč z Jihočeského kraje. Na druhém místě skončil Pěnčín z Olomouckého kraje, třetí příčka patří středočeské obci Šípy. Výsledky soutěže byly dnes vyhlášeny v uherskohradišťské obci Komňa, která je držitelem titulu Vesnice roku 2011. Informaci dnes poskytlo ministerstvo zemědělství. Soutěže se letos zúčastnilo více než tři sta obcí ze třinácti krajů.

Řepeč má 258 obyvatel a leží v okrese Tábor. Vítězství v soutěži vesnice získala díky úspěšné spolupráci se zemědělským družstvem Opařany. Podnik díky obci pořádá výstavy hospodářských zvířat nebo akce, které mladým lidem přibližují zemědělství a mají u nich vytvořit vztah k přírodě. Obec také spolupracuje s dobrovolnými spolky, včelaři, myslivci či holubáři. V rámci soutěže se posuzuje spolupráce vesnice a zemědělců v péči o veřejná prostranství nebo při využívání netradičních zdrojů energií.

Soutěž Oranžová stuha je dvoukolová. Poroty posuzují obce nejprve na krajské a pak na celostátní úrovni. Všech 13 krajských vítězů získalo od ministerstva zemědělství dotaci 600 tisíc korun, celostátní vítěz pak dalších 200 tisíc Kč. Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995. Oranžová stuha se uděluje od roku 2007.