Obyvatelé Proseka protestují proti další zástavbě

Praha – Nechte nám park, žádný další obytný věžák nechceme, vzkazují obyvatelé Proseka radnici Prahy 9 i magistrátu. Díky metru má o tuto lokalitu zájem řada developerů. Obyvatelé se teď snaží zábránit další výstavbě a prodeji pozemků. O záměru investorů se však často dozvídají pozdě. V Litvínovské ulici se už staví obytný věžák a jen o pár metrů vedle by měl vyrůst další bytový dům.

„Zástupci bytového družstva jsou neustále uklidňováni ze strany Prahy 9, že park není určen k zastavění,“ říká obyvatelka Proseka Michaela Niměřická. Developer, společnost Odin, však vlastní územní plán, který zde povoluje obytnou zástavbu. „Je to už šest let, co jsme o tom začali uvažovat, všichni s tím souhlasili,“ říká zástupce investora ze společnosti Odin Jiří Šlosar. Radnice Prahy 9 na stavbu druhého věžáku už vydala územní rozhodnutí. Přitom část pozemku stále patří hlavnímu městu. „Magistrát bude postupovat na základě doporučení Úřadu městské části Praha 9,“ sdělila mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Tereza Krásenská. „Máme problém s touto velkou zastavěností, i když městská část tam nemá žádný svůj pozemek, který by mohla hájit,“ dodává místostarosta MČ Praha 9 Marek Doležal.

Na negativní stanovisko radnice se obyvatelé nechtějí spoléhat. Prosecká občanská sdružení se proto snaží kauzu zviditelnit, a to například sepsáním petice nebo happeningem. Petici proti stavbě 13podlažního věžáku podepsaly hned první den stovky lidí.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)