Z jihočeských kohoutků mohou brzy téct jedy

Římov (Českobudějovicko) – Jižní Čechy mohou být brzy bez pitné vody. Římovskou přehradu, odkud velká část regionu vodu odebírá, stále více ohrožují chemikálie, které kontaminovaly půdu v areálu velešínské továrny. Společnost, které továrna patří, zatím zvládá jedy z podzemních vod odstraňovat, plánovaná sanace se však stále odkládá. Podle krajského úřadu už ekologická hrozba dosáhla nejvyššího stupně.

V zemi pod velešínskou továrnou Jihostroj jsou zbytky ropných látek a jedovatých chemikálií. Do půdy se vsákly v době, kdy v areálu stála galvanovna Jihočeských strojíren. „Zátěž vznikla přibližně v roce 1987,“ přiblížil ekolog Jihostroje Vladimír Hembera.

Pod továrnou je teď 30 kontrolních vrtů, z třetiny z nich čerpadla odebírají podzemní vodu. Protéká přes speciální filtry, které ji zbavují chlorovaných uhlovodíků. Nebezpečné látky se tak zatím daří držet mimo nedalekou přehradu.

Jak dlouho současný stav vydrží, ale nikdo neví. Vodohospodáři proto pozorně sledují břehy a z přehrady pravidelně odebírají vzorky. „Žádné indikátory zatím nenaznačují, že by došlo k zamoření,“ uklidnil prozatím jihočeskou veřejnost ředitel regionálního vodárenského svazu Antonín Princ.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Že z kohoutků nezačnou téct jedy, zaručí nadobro pouze sanace kontaminované půdy. Peníze na ni však nikdo nechce poskytnout. Podle velešínské radnice to může být fatální chyba. „Z vodní nádrže Římov pije 400 tisíc lidí. Čekat na to, až to přijde, je hazard,“ zdůraznil velešínský místostarosta Jiří Růžička. I podle krajského úřadu je situace velmi kritická. „Je potřeba zlikvidovat zeminu,“ uvedla mluvčí regionu Kateřina Koželuhová.

Protože stát není schopen ekologickou zátěž rychle zlikvidovat, musí regionální představitelé jednat sami. Velešín připravil projekt sanace, potom bude žádat stát a Evropskou unii o dotace. Likvidace zeminy si vyžádá 70 milionů korun. Pokud se město zátěže nezbaví včas, vodárny chtějí zcela zastavit odběr vody z římovské přehrady. Pomoci by potom měly záložní zdroje.