Čtyřnohý fanoušek železnice z vlaku vystoupit nechtěl

Pardubice – Náruživí příznivci železnice, tzv. šotouši, zjevně nejsou pouze mezi lidmi. Na pardubickém nádraží museli násilím dostat z vlaku psa, který se těšil výhledem z okna a rozhodně nechtěl vystoupit, ačkoli souprava dál nejela. Nakonec ale dvouletá fenka čínského chocholatého psa skončila v útulku, vlak tak nyní nějakou dobu nespatří.

Na pardubické hlavní nádraží přijel psík motorovým rychlíkem od Liberce, do kterého podle spolucestujících nastoupil zřejmě v Hradci Králové. Nikdo se k němu neměl, to však zvířeti nevadilo. Usadil se na sedačku a užíval si cestu. „Seděl v rohu u okna a koukal na krajinu,“ popsal vybrané psovo chování zaměstnanec pardubické drážní ostrahy Miroslav Kaleja. Právě ochranka musela psa z vlaku vyvést. Proti železničním pravidlům se provinil hned dvakrát – nevystoupil v konečné stanici a navíc si před jízdou nezakoupil jízdenku.

Dostat dvouleté štěně z vagonu ovšem nebylo snadné. „Nechtěl k sobě nikoho pustit. Samozřejmě je přirozená reakce psa, že když se brání, tak kouše,“ podotkl městský strážník Pavel Antoch, který u čtyřnohého „černého pasažéra“ zasahoval.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle veterináře není „pes-šotouš“ toulavý. Je ve výborném zdravotním stavu, vycvičený a působí udržovaně. Týden zůstane v útulku, který se zatím bude snažit nalézt majitele čtyřnohého cestovatele. Dost možná se to nepodaří. Nikdo neví, odkud je, do Hradce Králové, kde záznam jeho cesty končí, totiž mohl přicestovat odjinud. „Není vyloučeno, že například z jiného vlaku v Hradci Králové vystoupil,“ shrnul krajský ředitel ČD Michal Štěpán.

Pokud se původní majitel neobjeví, nabídne útulek psa z vlaku dalším zájemcům z řad dvounohé cestující veřejnosti.