Kopidlenský kvítek podporuje učňovské školství

Kopidlno – V Kopidlně na Jičínsku soutěží mladí zahradníci, žáci odborných škol a učni. Takzvaný Kopidlenský kvítek se tam letos koná už po osmnácté, tentokrát se ale stal rovněž součástí projektu nazvaného České ručičky. Jeho cílem je podpora učňovského školství a řemesel. Nejlepší žáci a učni soutěží ve skupinách i jako jednotlivci. Splnit musí několik úkolů. Některé dopředu znají a mohou se na ně připravit, jiné se dozvědí až na místě.

„Jde o dovednostní zahradnické disciplíny jako například aranžování, výsadba rostlin na záhony, řízkování, roubování,“ prozradila ředitelka Střední školy zahradnické Kopidlno Lenka Nosková. Do Kopidlna přijelo celkem 28 žáků a učňů z celé republiky.

Kopidlenský kvítek je mezi dvacítkou soutěží odborných dovedností, které jsou součástí projektu České ručičky. Podobně se v dalších týdnech a měsících utkají i děti z jiných škol a učilišť – jako například kadeřnice, automechanici nebo cukráři.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle mediálního manažera projektu České ručičky Vladimíra Koudelky je třeba stále přesvědčovat veřejnost, že učeň není sprosté slovo. Ti nejlepší z jednotlivých soutěží dostanou příští rok v červnu zlatou plaketu České ručičky 2012.