Dým z autovraků dusil Českou Lípu

Česká Lípa – Požár, který vypukl mezi vraky aut na šrotišti, způsobil nepříjemné odpoledne obyvatelům České Lípy. Déle než dvě hodiny se valil štiplavý kouř do ulic města, hasičům se podařilo požár lokalizovat po sedmé hodině večer. Dohašovat však budou ještě dlouho do noci, musí hromadu vraků rozebrat a chladit jednotlivé kusy. Majiteli kovošrotu v ulici U Obecního lesa způsobil požár vraků aut asi dvoumilionovou škodu.

Aby se ochránili před štiplavým dýmem, doporučili hasiči Českolipským zavřít okna, nevětrat a pokud možno nevycházet, dokud se kouř z požáru nerozptýlí.

Hromada starých aut o rozměrech 40 x 40 x 20 metrů vzplála kolem půl páté odpoledne. Podle hasičů se vznítila od jiskry, která zřejmě vznikla při manipulaci s vraky. Zapálila výpary z provozních kapalin, jejichž zbytky v autech zůstávaly. Požár dále živily plastové součásti vyřazených vozidel. Protože oheň vzplál náhodou, nejspíš nebude určen viník požáru.

Na místě zasahovalo šest jednotek s 12 cisternovými vozy a výškovou technikou. Podle mluvčí hasičského sboru Zdenky Štrauchové do České Lípy přijel z Liberce také speciální vůz, jehož přístroje dokážou určit, které látky se při požáru dostaly do vzduchu.

Telefonát Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)