V Ostravě dnes vyvrcholí Evropské dny handicapu

Ostrava - Evropské dny handicapu v Ostravě finišují. Nabídly fotbalový turnaj, předání ocenění dobrovolníkům i postiženým a také odbornou konferenci. Severomoravská metropole bude evropským centrem handicapu ještě dnes. Ukáže postiženým, jak si najít práci, a to nejen v Česku, ale i v dalších zemích Evropské unie.

Čtyřiačtyřicetiletý Martin Vasil se před třemi lety potápěl v jednom z místních bazénů. Sám už ale nad hladinu nevyplaval. Dva měsíce ležel v komatu a už několik let se snaží vrátit do normálního života. Sám ví, že je to běh na dlouhou trať. „Návrat k normálnímu životu po takovém úrazu je velmi dlouhý, pozvolný, chce to trpělivost,“ říká. Poranění mozku může člověku přinést velmi závažné změny. V podstatě se musí vše učit od začátku.

„Musí se učit chodit, mluvit, komunikovat s okolím, čeká ho řada situací, ve kterých bude od nás potřebovat pomoc,“ uvedla Irina Chmelová z Kliniky léčebné rehabilitace Fakultní nemocnice v Ostravě. I proto se organizátoři Evropských dnů handicapu rozhodli letošní odborné sympozium zaměřit na léčebné metody, které pomáhají lidi s poraněním mozku vrátit do života.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Pro nás je zajímavé dozvědět se, jak je řízena rehabilitace u lidí s poraněním mozku v zemích, kde ekonomika je silnější,“ řekla Irina Chmelová.

„V Německu je pacient, který má například traumatické poškození mozku, je akutně hospitalizován a během té fáze hospitalizace dochází k rozvíjení terapeutických metod rehabilitace,“ prozradila Marcela Lippert Grüner z německé Klinik für Allgemeine neurochirurgie du Universität zu Köln. Právě rehabilitace a následná péče v Česku podle Davida Školoudíka z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě zatím vázne.