Policisté kontrolovali v Novém Boru herny a restaurace

Nový Bor – Policisté ve čtvrtek kontrolovali restaurace a herny na Českolipsku kvůli drogám, hraní na automatech nebo nalévání alkoholu nezletilým, žádné závažnější problémy ale nezjistili. V Novém Boru a Kamenickém Šenově prověřili celkem 16 provozoven. Právě v Novém Boru o prázdninách skupinka Romů s mačetami napadla několik mužů v místním baru. Důvodem údajně bylo, že servírka chtěla po dvou nezletilých, kteří chtěli hrát na automatech, aby jí ukázali občanské průkazy.

Kontrola začala v 16:00 a trvala do 21:00. „Policisté nepřistihli v žádném restauračním zařízení mladistvé osoby pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. To samé podle ní platí i pro herny, kde policisté nikoho pod 18 let hrát nenašli. „Podobné akce se v Novém Boru i jeho blízkém okolí budou opakovat,“ dodala.

Policisté během akce, na níž se podíleli i členové pořádkové jednotky, zkontrolovali 74 lidí a sedm aut. Dopadli při ní jednatřicetiletou ženu, na kterou byl vydán zatykač, a šedesátiletého muže. Ten neoprávněně obýval objekt v novoborské Nemocniční ulici. V následujících dvou týdnech by měl podle Balákové skončit před soudem.

Tři z údajných útočníků z novoborského baru policie dopadla a ve vazbě čekají na soud. Zbylí dva - šestatřicetiletý Antonín Sinu a devatenáctiletý Jakub Žiga, zatím zadrženi nebyli a stíháni jsou jako uprchlí. Lidé ve dvanáctitisícovém městě kvůli situaci sepsali petici adresovanou vládě. Žádají v ní lepší kamerový systém vybavený zvukem a více státních policistů. To by podle nich mělo zajistit větší bezpečnost.