Pro nejchudší vyčlenila Plzeň 300 tisíc na potraviny

Plzeň – Na potravinou pomoc pro nejchudších zhruba 500 obyvatel vyčlenilo město Plzeň 300 tisíc korun, magistrát prý možná částku ještě posílí. Pomoc má směřovat hlavně k rodinám s více dětmi, které se dostaly do dluhové spirály a dlouhodobě nemají práci, matkám samoživitelkám i osamělým seniorům. Mezi příjemci budou lidé bez střechy nad hlavou a cizinci, kteří žijí trvale na území Plzně. Město je připraveno vydávat peníze každoročně.

Plzeň je podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) prvním městem, které se rozhodlo dotovat potravinovou pomoc ze svého vlastního rozpočtu. Ostatní města v Ústeckém kraji a Praha s Ostravou získávají potraviny ze sítí Federace potravinových bank, které jsou dotovány Evropským sociálním fondem.   

„Plzeň nechtěla být součástí federace kvůli tomu, abychom mohli rychle reagovat na nastalou situaci a nakoupili za naše peníze přesně to, co lidé nejvíce potřebují. Federace potravinových bank reaguje na hlad, ale pošle například nakládané zelí a mouku a my aktuálně potřebujeme cukr a mléko,“ řekla vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková. Pro město je to sice dražší, ale pro jeho občany výrazně efektivnější.   

Peníze na druhou polovinu letošního roku získá v nejbližších dnech Diecézní charita Plzeň a občanské sdružení Naděje, které spolupracuje s dalšími „neziskovkami“, jako je Člověk v tísni. „Ty nakoupí pro osoby ohrožené sociálním vyloučením mouku, cukr, olej, luštěniny a sušené mléko a budou je distribuovat potřebným,“ uvedl Zrzavecký. Výjimečně se může jednat i o sunar a kojenecké výživy. Obě organizace prý mají detailní a dlouhodobý přehled o situaci lidí, kteří se do tíživé životní situace dostali.

Požadavky na potraviny shromáždí obě organizace příští týden a přidělovat je začnou koncem října. Žádný občan nemůže požádat o potraviny u obou sdružení najednou. Počet nejchudších se podle Zrzaveckého letos meziročně zvýšil a příští rok má tato tendence pokračovat. „Ten problém silně vnímáme hlavně od počátku letošního roku. Počet obyvatel, kteří se obracejí na Diecézní charitu, roste,“ dodal.