Sdružení Zdravá Krupka ztrácí podporu

Krupka (Teplicko) - Většina z 21 zvolených zastupitelů v Krupce se distancovala od sdružení Zdravá Krupka, která podala stížnost i na průběh posledních komunálních voleb. Sdružení vyčítají, že další stížností prodlužuje problémy, které město má. Místostarosta Zdeněk Matouš, který je nejčastěji spojován s kupčením s hlasy, dnes přišel s prohlášením, na kterém jsou jména 18 z 21 zvolených zastupitelů. Lídr Zdravé Krupky Pavel Maleček si myslí, že jmenovaní jednají zřejmě na nátlak a pod vidinou funkcí.

Zatímco na předchozí dva pokusy o regulérní volby si stěžovaly i další strany, tentokrát zbyla jen Zdravá Krupka. Ještě několik dnů po volbách, které naposledy proběhly 10. září, vedla s ostatními intenzivní jednání a snažila se složit „koalici slušných“. Koaliční smlouvu ale nikdo nepodepsal a všichni čekali do doby, kdy uplyne lhůta pro podání stížností. Zdravá Krupka, asi nejhlasitější bojovník proti kupčení s hlasy, ale v poslední možný den stížnost podala. Soud o ní začne rozhodovat 10. října. Zdravá Krupka tvrdí, že podání stížnosti bylo poslední možností jak zabránit tomu, aby Matouš a další jemu blízké strany ovládly zastupitelstvo. „Řekl bych, že prohlášení těch ostatních je víceméně vynucené, zřejmě situací. Asi dostali slíbené nějaké funkce. Pokud budou další volby, budeme všichni normálně jednat dál,“ řekl Maleček.

Moderátor tiskové konference Milan Křivohlavý řekl, že podaný návrh na neplatnost voleb se neshoduje s důkazy, které stěžovatelé mohou mít. Prý je dokonce možné, že by po případném zneplatnění výsledků mohla následovat ústavní stížnost. Místostarosta Matouš si stežuje, že městu způsobují odklady velké potíže. Už rok nemůže bez zastupitelstva schvalovat prodeje pozemků ani vyhlášky, což jej připravuje o další peníze. Politici také veřejně obviňují zástupce sdružení Zdravá Krupka z touhy po moci. Podle nich napadli hlasování jen proto, že se jim nelíbí celkový volební výsledek.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

I třetí volby v Krupce provází podezření

Řádné volby v říjnu provázelo zřejmě nejrozsáhlejší kupčení s hlasy. Podle televizních záznamů se na parkovišti na sídlišti Horní Maršov sešlo několik desítek Romů, kterým neznámí lidé rozdávali vyplněné hlasovací lístky a vozili je do volebních místností. Soud původně volby posvětil, po úspěšné ústavní stížnosti ale změnil názor a zneplatnil je. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení.

Při třetím pokusu 10. září se objevila nahrávka, kterou disponuje nevládní organizace Transparency International. Údajný organizátor kupčení na ní vysvětluje figurantovi, že už mu slibovaných 300 korun za hlas dát nemůže, protože už všechny peníze rozdal. I tentokrát měl být podle nahrávky organizátorem Matouš, jehož uskupení všechny volby vyhrálo. „Ta nařčení jsou nesmyslná, nemám důvod něco takového dělat,“ řekl dnes novinářům.

Důvodem, proč se Matouš drží u moci, je podle opozice to, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle pořadu Reportéři České televize Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně. Vydělal údajně asi 43 milionů korun. Matouš i ve vztahu k dřívějším podezřením odmítá, že pochybil. Na dotaz ČTK dnes ale odpověděl, že tehdy opravdu na transakci vydělal, ale ne tolik a nedostal se do střetu se zákonem.