Dřeva i uhlí je málo, přesto jsou levnější než plyn

Pelhřimov – Dřevařské firmy na Vysočině nestačí pokrývat poptávku po palivovém dřevě. Na mnoha místech na něj už mají i pořadníky. Podobné je to s uhlím. Tuhá paliva současně zdražují, přesto se lidem stále vyplatí. Zdražuje totiž i plyn a elektřina. Používat dřevo nebo uhlí tak je stále mnohem výhodnější.

Přestože bývají obce, kde lidé hromadně topí dřevem a uhlím, zahaleny nepříjemným dýmem, lidé se tradičního způsobu nechtějí vzdát. Někteří dříve topili modernějším způsobem, ale k tuhým palivům se vesměs zase vrátili. Jsou totiž výrazně levnější.

Topení dřevem a uhlím je dnes o polovinu levnější než například vytápění venkovských domů elektřinou nebo plynem. „Například krajinový odpad z pilnice, o který je velký zájem, prodáváme za 350 korun za metr,“ přiblížil ředitel Městských lesů v Pelhřimově František Kučera.

Jednotlivé druhy dřeva mají různé vlastnosti, nejoblíbenější je buk. Je na roztrhání, přestože je z druhů dřeva nejdražší. Výsledek velkého zájmu však je i jeho nedostatek. „Nestačíme pokrývat poptávku,“ přiznal František Kučera. Na Pelhřimovsku by se ale mohla situace zlepšit, protože lesníci chtějí nakoupit novou linku. Dřevo se na ní bude štípat a lidem budou vozit už hotové dřevo přímo k topení.

Ceny topiva
Zdroj: ČT24

Zájem o uhlí je také velký. Horší je to s briketami. Jejich výroba v Česku loni skončila a teď se dovážejí z Německa. Jsou však o třetinu dražší, kvalita přitom pokulhává. „České brikety na trhu chybějí. Navíc nám dělá čáru přes rozpočet euro a přepočet. Cena je vyšší než u těch českých,“ postěžoval si na kvalitu německé produkce ředitel Uhelných skladů Jihlava Jiří Skála.

Vzhledem k nekvalitním briketám vzrostl zájem o uhlí, se kterým je teď podobný problém jako s kvalitním dřevem – není ho dost. Topivo tak musí lidé objednávat s předstihem nebo se připravit na závratné výdaje. Kdo si objedná dřevo teď, musí počítat s tím, že ho dostane až před Vánoci.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)