Herny se s požehnáním radnic vracejí do center měst

Písek/Týn nad Vltavou – Centra měst, která nedávno vykázala herny na periferie, opět začnou blikat. K návratu do centra zatím svolila písecká radnice výměnou za slib provozovatelů, že budou dodržovat přísné podmínky provozu. Úlev se dočkají také majitelé heren v Týně nad Vltavou. Také oni slíbili městu, že budou na své hosty přísnější.

Vypovězení heren z centra městům příliš nepomohlo. Na sídlištích začal být hluk a nepořádek. Radnice proto vyměnily bič za cukr a nabízejí majitelům podniků vstřícnější přístup, pokud na hráče dohlédnou. V některých případech se mohou herny dokonce vrátit do centra. Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka může na benevolenci radnic stát samotná budoucí existence heren. Pokud vstoupí v platnost novela loterijního zákona, budou nově namísto ministerstva financí povolovat videoloterijní terminály přímo obce.

Provozovatelé heren se úpravám svého provozu výměnou za lepší vztah s radnicí nebrání. „Například chtějí, abychom měli kamerový systém – ten máme. Upoutávky venku sundáme. Není to tak radikální, je to o dohodě,“ shrnul ústupky, které radnici slíbil provozovatel herny v Týně nad Vltavou.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

V Písku dokonce přišli s iniciativou sami majitelé. Zjistili, že je pro ně příznivější s radnicí spolupracovat než provozovat divoká doupata na předměstí. „Herny měly splnit sundání reklam z oken, jackpoty, zamykání v půlnoci a kamerové systémy,“ shrnul změny, které v píseckých hernách proběhly majitel jedné z nich. Zastupitele změny natolik potěšily, že dovolili návrat heren do centra města. „Podařilo se jim přemluvit čtrnáct zastupitelů,“ uvedl starosta Ondřej Veselý.

Provozovatelé však zatím nemají vyhráno. Starostovi se rozhodnutí zastupitelstva pranic nelíbí a chce je změnit. Připravuje novou vyhlášku, která bez ohledu na všechny ústupky automaty z města zcela vykáže.