Ústím nad Labem prošel pochod proti „nepřizpůsobivým“

Ústí nad Labem - Protiromské protesty ze Šluknovska se šíří už i do krajského města. Pochod proti „parazitování nepřizpůsobivých“ svolali místní obyvatelé „na podporu práv slušných občanů“. Na místo dorazilo asi 400 lidí, kteří vyrazili na pochod po plánované trase. Asi 50 pořádkových policistů muselo protestující dav oddělit od několika anarchistů. Incident proběhl bez větších střetů. V pohotovosti byli kromě městských strážníků a členů antikonfliktního týmu také policisté na koních a se psy. Zhruba po hodině a půl pořadatelé pochod na Lidickém náměstí oficiálně ukončili a lidé se začali rozcházet.

Jediný větší incident se na trase odehrál u dnes zamčené restaurace, kde se scházejí
místní anarchisté. Ti tam vyvěsili plachtu s nápisem „Nacionalismus je kýč“, kterou procházející strhli. Desítku anarchistů pak musela od protestujícího davu oddělit asi padesátka policistů z pořádkové jednotky, několik minut na sebe obě skupiny pokřikovaly. Pak se ale dav bez dalších střetů vydal dál po plánované trase pochodu.

Dav vykřikoval nacionalisticky laděná hesla

Na úvod dnešního shromáždění na Mírovém náměstí zazněly projevy organizátorů. Trasa pochodu byla naplánovaná z Mírového náměstí přes Velkou hradební až k hotelu Vladimír, odkud se vrátí po Masarykově ulici zpět do centra na Lidické náměstí.

Policie již v noci na dnešek objevila na trase pochodu v jednom ze sklepů připravené dlažební kostky a dřevěné násady, připravené hromady zámkové dlažby rozebrali policisté také v ulici Velká hradební. Dopoledne policie zadržela muže s mačetou, kontroly byly podle vedoucího územního odboru Ústí nad Labem Vladimíra Danyluka od rána i na příjezdových trasách do města.

Další protest začne odpoledne i ve Varnsdorfu, přestože se někteří místní chystají zřejmě podpořit pochod v Ústí nad Labem. Policie tu proto žádná zvláštní opatření nechystá, ve městě ale bude vyšší počet policejních hlídek.

V Ústí nad Labem se chystají demonstrace (zdroj: ČT24)