Inscenace z prostředí Osvětimi obohatila Dny židovské kultury

Olomouc - Letošní festival Dny židovské kultury v Olomouci se zaměřuje na problém křesťansko-židovských vztahů. V rámci festivalu se představil například divadelní soubor Continuo, který se nechal inspirovat událostmi v koncentračním táboře v Osvětimi. Vrcholem Dnů židovské kultury bude inscenace Mikve v podání činohry Národního divadla. Ta ve městě hostovala naposledy v roce 1983.

Inscenace Oběť je autorským projektem Ivana Jurečky v režii Pavla Štourače, která zpracovává téma lékařské i lidské etiky v mezní životní situaci. Monodrama z konce druhé světové války sledovali diváci v prostorách Divadla hudby. „Divadlo Continuo nepracuje běžným interpretačním způsobem, tak jsme zkusili tuto těžší variantu vyjít z ničeho. Začal jsem hledat v dokumentech a dopracoval jsem se k pamětníkům,“ upřesnil herec a autor scénáře Ivan Jurečka. 

Zdeněk Krejcar, dramaturg Dnů židovské kultury Olomouc 2011:

„Chceme ukázat, že vztah židů a křesťanů byl a je inspirativní, a v kulturní úrovni mám pocit, že náš festival je toho dokladem.“

Předseda olomoucké židovské obce Petr Papoušek připoměl, že jen v Olomouci žilo před druhou světovou válkou na 2,5 tisíc Židů. „V dnešní době komunita nemá takové množství lidí a z toho důvodu, že tato kultura není tak živá jako dřív, je důležité, aby se tímto způsobem připomínala,“ doplnil.

Vztah dvou duchovních proudů zajímá pořadatele festivalu v nejrůznějších aspektech. Kromě divadelních či filmových představení připravili i sérii přednášek či besed, například o malíři Marcu Chagallovi. „Chagall je autorem, který poprvé upozornil na židovství v široké židovské komunitě,“ uzavřel historik umění Ladislav Daniel. 

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)