Třeboňští pištci budou reprezentovat ve Vatikánu

Třeboň – Třeboňští pištci se připravují na koncert ve Vatikánu a audienci u papeže. Pojedou tam na zvláštní pozvání velvyslance České republiky u Svatého stolce. Jejich úkolem je představit své město i celý Jihočeský kraj, který si letos připomíná výročí vymření rodu Rožmberků.

Skladby jihočeského rodáka a významného raně barokního skladatele a básníka Adama Michny z Otradovic jsou základem speciálního repertoáru pro Vatikán. Třeboňští pištci hráli už leckde, v Římě před nejvýznamnějšími představiteli katolické církve však nikdy. „Je to událost nejen roku, ale událost největší za 37 let, co pištci existují,“ uvedl vedoucí souboru Třeboňští pištci Václav Šimeček. Vypomáhají i bývalí členové, ze kterých jsou dnes profesionální hudebníci. „Samozřejmě, rád si zahraji s pištci kdykoli, protože mě k tomu vážou vzpomínky, s pištci jsem začínal. Takže když můžu být nápomocen, tak rád,“ potvrdil violoncellista Pavel Barnáš.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V jihočeské delegaci ke Svatému stolci budou i představitelé kraje, města a třeboňští farníci. A nepojenou s prázdnou. „Vezmeme Svatému otci kopie dokumentů, kterými se zakládal před 450 lety ve Vatikánu Rožmberský hospic, který měl sloužit všem poutníkům, kteří tam přicházeli,“ prohlásil starosta Třeboně Jiří Houdek a účastnice zájezdu farnosti do Vatikánu Marie Košinová doplnila: „Chci být u toho, když se moje dcery zúčastní takové akce. Myslím, že to pro ně bude silný zážitek, a těším se, že budu při tom.“ Koncert pro papeže si v sobotu vyzkoušejí Třeboňští pištci poprvé na veřejnosti a ještě jednou v neděli v třeboňském kostele. Výtěžek bude věnován na náklady spojené s cestou.

Na svoji pouť do Říma se vydají už za týden.