Karneval kultury DIY přilákal do ulic Prahy tisíce mladých lidí

Praha - Karneval kultury Do It Yourself (DIY, „udělej si sám“) dnes přilákal do pražských ulic tisíce především mladých lidí. Průvod kolem nákladních aut se soundsystémy, který odpoledne zamířil z Holešovic do centra metropole, čítal podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana asi čtyři tisícovky účastníků. Vedle zábavy a „návratu života do veřejného prostoru“ bylo cílem akce i vyslovení kritiky současného systému nebo sociálních problémů a volání po změně. Účastníci karnevalu zablokovali na několik hodin pražskou magistrálu a policie musela odklonit dopravu. Akce končila po desáté hodině večerní na Štvanici.

Karneval začal kolem poledne na několika místech v Holešovicích, účastníci se pak po 15:00 spojili u klubu Cross, odkud vyrazil stovky metrů dlouhý průvod do centra města. Mladí, ale i starší lidé nebo rodiny s dětmi částečně šli a částečně tančili kolem několika nákladních aut, z nichž znělo techno, reggae nebo hip-hop.

Účastníci byly většinou oděni do nejrůznějších masek, k vidění tak byly třeba berušky, dívky v japonských úborech, křiklavé paruky nebo člověk v masce postavy z filmu Hvězné války - Dartha Vadera.

V Argentinské ulici zaznělo prohlášení pořádající iniciativy Freedom not fear. Kritizuje například reklamu, konzumní způsob života, „privatizaci veřejných míst“, sociální politiku vlády a rasismus. „Mluví se pořád o krizi jako o nějaké přírodní síle stojící mimo nás, ale skutečná krize je, že vám už nevěříme. My jsme vaše krize, jsme vaše černé svědomí a přinášíme změnu,“ zvolal muž v masce, který prohlášení četl.

Na průvod dohlíželo velké množství policistů i příslušníci antikonfliktního týmu. Kvůli pochodu, který na cestě do centra Prahy prošel i přes magistrálu, museli policisté na řadě míst dočasně omezovat dopravu.

Vydáno pod