Oprava děravé silnice do Kopřivnice se zase posunula

Ostrava - Moravskoslezští krajští radní zrušili výběrové řízení na stavební firmu, která by provedla kompletní opravu silnice mezi Rybím a Kopřivnicí. Ta se už dlouhodobě řadí mezi deset nejhorších úseků v celém kraji. Silničáři se proto obávají, že letošní údržba starých vozovek bude extrémně náročná na čas i peníze. Nové výběrové řízení by se mělo uzavřít až na počátku příštího roku. Pokud nenastanou další komplikace, práce na opravách začnou nejdříve na jaře.

Silnice druhé třídy mezi Novým Jičínem a Kopřivnicí patří k nejzatíženějším v Moravskoslezském kraji. Denně po ní projede téměř 9 tisíc aut. Stav vozovky tomu ale neodpovídá. „Ta silnice je rozbitá už řadu let a už šest sedm let se snažíme, aby ta silnice byla opravena, bohužel zatím opravena nebyla,“ podotkl starosta Závišic Zdeněk Vajda.

Právě tento úsek přitom stál u zrodu internetové ankety Výmoly.cz o největší díru na českých silnicích. „Osobně jsem z toho rozpačitý, protože bylo slibováno, že tento rok by měla být hotová. Jel jsem ji přes léto, protože normálně tam už nejezdím, to jsem už absolutně vzdal, a překvapilo mě, že léto uběhlo a nic se nestalo,“ uvedl zakladatel serveru Výmoly.cz Petr Čaník.

Podmínky výběrového řízení prý byly příliš přísné

Úsek patří mezi 11 nejhorších silnic, které silničáři navrhli ke kompletní rekonstrukci. Přestože projekt nese název Silnice 2011, letos se nepostavil ani metr nové vozovky. Tendr krajští radní zrušili. „První výběrové řízení, které bylo vyhlášeno v září roku 2010, bylo zrušeno z důvodu zadávacích podmínek, které byly velmi přísné,“ poznamenala mluvčí Krajského úřadu MS kraje Šárka Vlčková.

Oprava silnic má stát přes půl miliardy korun a většinu zaplatí Evropská unie. Tuto zimu je ale budou muset silničáři neplánovaně udržovat v provizorním stavu. „Očekáváme zvýšený výskyt výtluků, poruch a tak dál. To znamená budou tam muset naši lidé kvůli tomu jezdit, budou to muset spravovat a možná i ve velice nepříznivých podmínkách,“ dodal technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)