Rozbořené domy ohrožují obyvatele Ústí nad Labem i Děčína

Ústí nad Labem/Děčín – Není to jen problém Ústí nad Labem, ale v tomto městě je zvlášť naléhavý: jde o rozpadající se domy, o něž se jejich majitelé už před lety přestali starat. Ruiny ohrožují lidi na ulici, přitahují kriminalitu a město neví, co s nimi. Jejich demolice by stála desítky milionů korun.

Jsou to místa, kde prakticky přestávají platit zákony. Rozbořené domy okupují zloději a bezdomovci. Strážci zákona se jim vyhýbají. „Jsou i objekty, kam strážník ani vkročit nemůže. Ne, že by se bál, že by přišel k úrazu, ale zkrátka tam hrozí, že ten dům spadne,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. Bývalý hotel Máj nechává majitel chátrat roky, nepomohla ani stotisícová pokuta. „Dostal již mnoho výzev, aby stav objektu, který ohrožuje, napravil,“ potvrdil náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS). Odhadovaných 40 miliónů za demolici město zaplatit nechce, peníze by zřejmě nikdy nevymohlo zpět. U budovy v okrajové části Předlice však zasáhnout musí. Rozbořený dům ohrožuje své okolí natolik, že v jeho sousedství musely být uzavřeny všechny ulice. Přiblížit se v podstatě znamená riskovat život. Budovu zničili především sběrači kovů. „Odcizí veškerý kov, který tam je, jako jsou překlady a ten dům potom samozřejmě spadne,“ uvedl policista Jan Novotný.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Další příklad je z Děčína. Město před lety prodalo patnáct obytných domů stejnému člověku, od té doby chátrají. Magistrát musel zaplatit 400 tisíc za opravu kanalizace. Po majiteli peníze vymáhá marně. „Pohledávku odmítá uznat a v současné době probíhá soudní spor,“ prohlásila tisková mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá a náměstek Řeřicha doplnil: „Legislativa dnes je postavena tak, že v těchto případech je město v naprosté nevýhodě.“ Zákonodárci zatím žádnou změnu, která by městům pomohla, nechystají. „Celá řada politiků, kteří by mohli rozhodnout, vůbec neví, že tenhle problém existuje,“ uzavřel senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

V Ústí nad Labem jsou nebezpečné domy alespoň označeny výstražnými cedulemi v češtině, romštině a němčině.