Svoboda: Tunel Blanka bude možná levnější

Praha – Podle pražského primátora Bohuslava Svobody bude možná konečná cena za stavbu pražského tunelového komplexu Blanka o dvě miliardy korun nižší. Komplex by tak nakonec mohl stát 36 miliard korun. Jednání s Metrostavem má Praha uzavřít tento měsíc podpisem osmého dodatku ke smlouvě, v němž bude termín dokončení i cena. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

Předpokládaná cena Blanky byla 28 miliard korun, nedávno se však ukázalo, že se zřejmě zvýší na 38 miliard kvůli vícenákladům na most v Troji nebo požadavkům městských částí. Za vynikající výsledek tak bude pražský primátor Svoboda považovat snížení konečné ceny tunelového komplexu o dvě miliardy korun. Cokoliv nad dvě miliardy už by byl zázrak, říká primátor. Dodal, že ušetřit lze například na vnitřních obkladech tunelu.

Tunelový komplex měl být zprovozněn letos v březnu, to se však nezdařilo. Novým termínem, který bude uveden v dodatku ke smlouvě s Metrostavem, je duben 2014. „Dokonce je předpoklad, že by Blanka mohla být zprovozněna ještě o něco dříve. Ale rozhodně ne později,“ řekl Svoboda.

V září Praha zveřejnila právní analýzu dosavadního postupu při výstavbě tunelového komplexu, která potvrdila nejasnosti kolem stavby a upozornila na možná závažná pochybení. Radnice ale trestní oznámení v souvislosti s Blankou nechystá. „Zatím žádný audit nenalezl okolnosti, na jejichž základě by mohl kdokoli trestní oznámení podat,“ uvedl primátor.

Stavba tunelového komplexu začala již v roce 2007, délka severozápadní části městského okruhu bude téměř 6,4 kilometru. Doplní tak již provozovaných 17 kilometrů okruhu. Budování od počátku provází množství problémů. Během ražby se tunel třikrát propadl a Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut. Místní obyvatelé si také často stěžovali na hluk nebo prašnost ze stavby.

Vydáno pod