Pražské lanovky se zastavily po rekordní sezoně

Praha – Pozemní lanová dráha na pražský vrch Petřín i sedačková lanovka v zoologické zahradě mají za sebou rekordní letní sezonu. Přes deštivé prázdniny vyjelo letos na Petřín o 50 tisíc lidí více než loni, lanovka tak svezla 1 575 351 cestujících, více než třetina z nich se svezla v letních měsících. Sedačkovou lanovkou v Zoo Praha v sezoně jelo 311 187 cestujících. Obě lanovky jsou nyní mimo provoz, na té petřínské začala podzimní údržba, sedačku v zoologické zahradě čeká zimní pauza.

Petřínská pozemní lanovka je kvůli údržbě mimo provoz a zůstane tak až do 27. října. Opět pojede ve státní svátek 28. října. „Lanovka projde pravidelnou prohlídkou a zkouškou určených technických zařízení v provozu včetně brzdných zkoušek,“ přiblížil vedoucí provozovny Lanová dráha Petřín Stanislav Laně.

Jednosedačková lanovka v zoologické zahradě jezdí pouze v létě, během příštích měsíců ji proto čeká odstávka, ale také několik úprav. „Provede se výměna bezpečnostní sítě pod lanovkou, natírat se budou nosné konstrukce a vymění se dopravní lano včetně následné defektoskopie,“ popsal Stanislav Laně.

Pozemní lanová dráha Újezd–Petřín, která letos oslavila 120. výročí zahájení provozu – což připomíná i nová výstava v budově její horní stanice –, jezdí ve své současné podobě od roku 1985, jde o dílo ČKD a Vagónky Studénka. Po obnovení provozu 28. října bude lanovka jezdit od 9 do 22 hodin se zimním intervalem 15 minut, od 22 hodin do 23:20 s intervalem 20 minut.

Lanovka v zoologické zahradě, kterou postavila Transporta Chrudim v roce 1977, jezdit už letos nebude. Provoz opět začne na konci března, dráha je obvykle v provozu přibližně v obdobné době, jako jsou otevírací hodiny zoologické zahrady. Stejně jako petřínskou dráhu ji dnes provozuje pražský dopravní podnik.